Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO στις 15 Φεβρουαρίου δεν έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στο δημοσίευμα της Καθημερινής.
Αυτό συνέβη γιατί το κείμενο απερρίφθη στο σύνολό του από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Και προσθέτει: «Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, αν γίνουν δεκτά τα 17 σημεία της τουρκικής πλευράς θα προκληθούν σημαντικές παρενέργειες και ουσιαστικά θα αποδυναμωθει καθοριστικά η συνεισφορά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο προσφυγικό, κυρίως όμως θα επιδεινώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, κλιμακώνοντας την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι «η αμφισβήτηση της ελληνικότητας μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική, όσο και παράλογη, από πολιτική και νομική άποψη, κίνηση και επισημοποιείται στο έγγραφο δημιουργώντας νέα δεδομένα. Διευκρινίζεται εξαρχής ότι η Ελλάδα ουδέποτε υποχώρησε στις τουρκικές αξιώσεις, ούτε όμως κατάφερε ποτέ να αντιμετωπίσει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Aγκυρας, που καθιστά γκρίζο το μέλλον των διμερών σχέσεων».
Πηγη: ΥΠΕΞ, Καθημερινή