«Είναι κάτι που το προβλέπει η προγραμματική συμφωνία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
 
Ερωτηθείς για το θέμα του εκλογικού νόμου, ο Ευ. Βενιζέλος το συνέδεσε και με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας: «Μα σας είπα και το επαναλαμβάνω ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. 
 
» Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος. 
 
» Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας.
 
» Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα». 
 

«Υπάρχει κούραση στον λαό»

 
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε πως «υπάρχει μια κούραση στον ελληνικό λαό μετά από πέντε συνεχή χρόνια προσπάθειας και θυσιών και τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα, χειροπιαστά αποτελέσματα για αλλαγή του κλίματος».
 
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της μεταπολίτευσης: τον ρόλο της δημαγωγίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού».
 
«Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
 
 

«Χρειάζεται εθνική συναίνεση»
 

Πρόσθεσε πως «τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση. Χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε.
 
» Γιατί όταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντί της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση, έχουμε μία εικόνα άνιση και ψευδή. Και μπορεί έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως εθνος. Ενώ χρειαζόμαστε ενότητα στη βάση της αλήθειας, της συναίνεσης και της συστράτευσης». 
 
Για την κατάσταση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανέφερε: «Οι ΚΟ έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με τον λαό και αυτό κάνουν. Εμείς είναι εύκολο να υιοθετήσουμε όλα τα αιτήματα, αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που έχουμε κτίσει».