«Η στάση των Ισπανών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από αδιαφορία και άγνοια» υπογραμμίζει το ισπανικό ιδιωτικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Elcano στο τριετές του βαρόμετρο.
 
Σχεδόν επτά Ισπανοί στους δέκα (69%) «δε γνωρίζουν ποιος είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και το «72% παραδέχεται ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις», σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 1ης και 11ης Απριλίου σε δείγμα 1.200 ερωτηθέντων.
 
Σχεδόν οι μισοί, το 44%, εκτιμούν ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «λίγο ή καθόλου σημαντικές».
 
«Πρόκειται κυρίως για αδιαφορία παρά για εχθρότητα» εξήγησε η ερευνήτρια του ινστιτούτου Elcano Κάρμεν Γκονθάλεθ.


Οι περικοπές της Ε.Ε.
 

«Εκδηλώνεται εχθρότητα σε ένα συγκεκριμένο θέμα: τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι οι δημοσιονομικές περικοπές που έχουν εφαρμοστεί στην Ισπανία αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισημαίνει.
 
Επιπλέον, οι πολίτες σε ποσοστό 28% θεωρούν ότι πρέπει η χώρα να εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Οι έξι Ισπανοί στους 10 (61%) εκτιμούν πως το ότι η χώρα τους αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ «έχει λειτουργήσει ευεργετικά για την Ισπανία», όταν όμως τους ρωτάνε ειδικά για την τρέχουσα χρονική περίοδο, η οποία σηματοδοτείται από την οικονομική κρίση, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι η χώρα τους «έχει επωφεληθεί» μειώνεται στο 49%.
 
«Η Ισπανία παραμένει φιλοευρωπαϊκή χώρα, που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της συμμετοχής της στην ΕΕ, στο ευρώ, στη Συνθήκη του Σένγκεν κ.ά.» υπογράμμισε η Γκονθάλεθ.
 
«Όμως η σαφής διαφοροποίηση που επιδεικνύει απέναντι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί: στις αρχές της δεκαετίας, η Ισπανία εμφανιζόταν ως η πλέον φιλοευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης, με καθαρή διαφορά. Η Ισπανία είναι πλέον στο μισό».
 
 

Πτώση του Λαϊκού Κόμματος
 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν πτώση μεγαλύτερη ή μικρότερη των ποσοστών του Λαϊκού Κόμματος, που κυβέρνα την χώρα από τα τέλη του 2011, και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, και πρόοδο, ακόμα ισχνή, των μικρών κομμάτων -κυρίως της Αριστεράς.
 
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την 18η Μαΐου από την εφημερίδα της κεντροαριστεράς El País προέβλεψε «τη μεγαλύτερη αποχή» στην χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1978.