Παρά το αίσθημα ήττας που κυρίευσε την κοινωνία μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι ίσως η μόνη καινούρια αντίδραση των πολιτών στη λιτότητα του 3ου (και 4ου) μνημονίου. Εδώ και μήνες, κάθε Τετάρτη, στα Ειρηνοδικεία της χώρας, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονται και καταφέρνουν να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς, προσφέροντας μια ανάσα αλληλεγγύης (την επιστολή ενός ανθρώπου που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πλειστηριασμό της μόνης κατοικίας του αναδημοσιεύουμε σήμερα στο TPP). Αυτοί κατάφεραν μέχρι σήμερα να αποφευχθούν στη χώρα μας οι εικόνες της Ισπανίας και των ΗΠΑ με τις μαζικές εξώσεις από τις Ειδικές Δυνάμεις.
Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών έρχεται αντιμέτωπο με τη μοίρα κάθε ανάλογου κινήματος που έχει δημιουργηθεί στη μνημονιακή Ελλάδα. Επιθέσεις και λοιδωρία από τα συστημικά ΜΜΕ, αδιαφορία από την κυβέρνηση και -πιο πρόσφατα- ποινικοποίηση του.
Την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία βρέθηκε στα σπίτια δύο μελών του κινήματος, εις βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία, θυμίζοντας μαύρες εποχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Από την άλλη, οι ίδιες αρχές φαίνεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να διερευνήσουν τις καταγγελίες μελών του κινήματος, για παράνομους πλειστηριασμούς, ακόμα και στο κυλικείο του Ειρηνοδικείου.
Η νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι μία «μαύρη σελίδα» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αντί να διασφαλίσει την άνευ όρων προστασία της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας, μετά την υιοθέτηση της ΤINA υποχώρησε στην άποψη δανειστών και τραπεζών επιτρέποντας μαζικούς πλειστηριασμούς «με το πάτημα ενός κουμπιού» από τον Σεπτέμβριο.
Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να είναι ίδια με τους προηγούμενους, που οδήγησαν τα νοικοκυριά στη συσσώρευση χρεών, θα πρέπει να θυμηθεί το ξεθωριασμένο πλέον σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Οι δεσμεύσεις Κοντονή για «περισσότερη διαφάνεια» με το ηλεκτρονικό σύστημα, δεν αρκούν.Η διεθνής εμπειρία είναι αμείλικτη.
Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος η τωρινή κυβέρνηση να καταγραφεί στην ιστορία ως «μια από τα ίδια».