Ψηφίστηκε για δεύτερη φορά από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία είχε ψηφιστεί αρχικά στις 20 Ιουνίου, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να την ψηφίσει, αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα κύρωσης και παρέπεμψε τη συμφωνία στη Βουλή.

Η συμφωνία ψηφίστηκε με 69 ψήφους υπέρ και μία αποχή, τη στιγμή που απείχαν οι βουλευτές του  εθνικιστικού VMRO-DPMNE, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, δήλωσε πως ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να υπογράψει το διάταγμα μετά την δεύτερη ψηφοφορία του κοινοβουλίου. «Από την ανεξαρτησία της χώρας, το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει 897 διεθνείς συμφωνίες, από τις οποίες μόνον οι επτά έχουν ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο». Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο νόμος μπορεί να σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με τη δική του μόνο υπογραφή, μαζί με τον Νόμο για τη Χρήση των Γλωσσών, που ο πρόεδρος δεν έχει επίσης υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως δεν έχει αποφασιστεί και το αν θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο Ζάεφ ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, ενώ τόνισε πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα τεθεί το ερώτημα, αλλά και το αν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι υποχρεωτικό, το οποίο σημαίνει ότι η βούληση των πολιτών θα πρέπει να γίνει σεβαστή». Όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ η περίοδος πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 μέρες. Οι πλέον πιθανές ημερομηνίες είναι η 23η ή η 30ή Σεπτεμβρίου, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο προκήρυξης αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κάτι που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στις 16 Σεπτεμβρίου.