Επί των άρθρων 1 και 6 υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80 ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών». Στο άρθρο 2 «ναι» ψήφισαν 202 βουλευτές, 80 «όχι», ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».
Επί της τροπολογίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, όχι 80 βουλευτές και ένας δήλωσε παρών.
Την τροπολογία για την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για τα στατιστικά στοιχεία υπερψήφισαν 202 βουλευτές, 80 καταψήφισαν και ένας δήλωσε «παρών».
Η σημερινή ψηφοφορία αναμένεται να καθορίσει την τύχη των πρόσφατα διαφραφέντων βουλευτών από τη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι από τους 23 διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της νέας δανειακής σύμβασης κατά την πρόσφατη ψηφοφορία, μόνον ο Χρ. Μαγκούφης άλλαξε την τοποθέτησή του ψηφίζοντας «ναι». Οι υπόλοιποι ψήφισαν όχι και στη σημερινή ψηφοφορία, ενώ απόντες ήταν ο Γ. Παπαμανώλης και ο Σπ. Κουβέλης.
Από τους πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πέντε ψήφισαν «ναι» αλλάζοντας γραμμή, έξι επέμειναν στο αρχικό «όχι», ενώ δέκα ήταν απόντες από την ψηφοφορία.
Αναλυτικότερα, «ναι» ψήφισαν οι: Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αλ. Δερμετζόπουλος, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καρυπίδης και Ζήσης Τζηκαλάγιας. «Όχι» ψήφισαν οι Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Μαργαρίτης Τζίμας, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Παναγιώτης Μελάς και Σπύρος Γαληνός, ενώ απόντες ήταν οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μαρκόπουλος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης, Χρήστος Ζώης, Γιώργος Βαγιωνάς, Τσαμπίκα Ιατρίδου και Γιώργος Καρασμάνης.
Δριμεία κριτική Αντ. Σαμαρά στην Αριστερά
Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ενώ έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία η οποία θα προχωρήσει και στις ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η χώρα, θέλοντας να κλείσει τη συζήτηση για πιθανή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην Αριστερά σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». «Πρώτα απ' όλα, διαφέρουμε από το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε και καταλόγισε ευθύνες στην Αριστερά η οποία, όπως είπε, «νομίζει ότι η ίδια είναι υπεράνω κριτικής και η οποία καταγγέλλει τα πάντα, χωρίς ποτέ να προτείνει τίποτε».
«Η γενική καταγγελία δεν είναι πολιτική. Είναι εμμονή. Και στην περίπτωσή μας είναι και πολύ υποκριτική εμμονή. Διότι, αν η Αριστερά ψάχνει κακούς για να καταγγείλει, καλό θα είναι να κοιτάξει και λίγο στον καθρέφτη της» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως τα κόμματα της Αριστεράς στήριξαν καταστάσεις «νοσηρές» και αγκυλώσεις της δημόσιας διοίκησης, έδιωξαν επιχειρήσεις από την Ελλάδα και «μαζί με το ΠΑΣΟΚ βάλθηκαν να διώξουν τους Κινέζους από τον Πειραιά».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε ακόμη μήνυμα προς τους διαγραφέντες βουλευτές, υπεραμυνόμενος της επιλογής του να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση. Επισήμανε συγκεκριμένα ότι η σημερινή συγκυρία είναι «εντελώς διαφορετική» από το Μάιο του 2010 και ότι με το δεύτερο μνημόνιο κουρεύεται το χρέος, επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής, κόβονται τα επιτόκια και οι τόκοι των επομένων ετών και απομακρύνεται η χρεοκοπία και η εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους εταίρους της.
«Πολιτική δεν είναι να λες τα ίδια συνεχώς, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι είχες δίκιο. Δεν είναι μετά Χριστόν προφήτης ο πολιτικός. Ούτε είναι Κασσάνδρα ο πολιτικός. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Σημασία δεν έχει μόνον η πολιτική πρόβλεψη. Σημασία έχει, κυρίως, η πολιτική παρέμβαση», πρόσθεσε.
Απηύθυνε τέλος πρόσκληση να κλείσει με τη σημερινή ψηφοφορία οριστικά το «θλιβερό κεφάλαιο των τελευταίων δυόμιση ετών» και να ανοίξει, όπως είπε, «ο δρόμος για τη λαϊκή ετυμηγορία με τις εκλογές».
Ευ. Βενιζέλος: Βασικός εκπρόσωπος της αμφιθυμίας ο Αντ. Σαμαράς
Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για «παλινωδίες» και «παλαιοκομματική και αδιέξοδη ματαιοδοξία».
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «βασικό εκπρόσωπο της αμφιθυμίας» σημειώνοντας πως έκανε δύο αλλαγές στη στρατηγική του, «υιοθέτησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τώρα στρέφεται, επιτέλους, προς την Αριστερά με την οποία συνέπλεε στην μυωπική κριτική του κατά του μνημονίου».
«Δεν πείθει ο πρόεδρος της ΝΔ. Η βαθύτερη αιτία που είναι δύσπιστοι οι εταίροι μας είναι γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει ο κ. Σαμαρας και η ΝΔ. Η συνεχής παλινωδία, η αβεβαιότητα και η αλλαγή στρατηγικής δεν μπορεί να διασφαλίσει την πορεία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Ας συνεννοηθούμε επιτέλους, χρειάζεται να λέμε την αλήθεια και να κοιτάμε τον λαό στα μάτια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια εθνική στρατηγική.
Ο Ευ. Βενιζέλος αντέκρουσε την κριτική που άσκησε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση Παπανδρέου αναφέροντας πως η ύφεση έχει αρχίσει από το 2008, τότε που κυβερνούσε η ΝΔ και προσθέτοντας πως αν υπήρχε στοιχειώδης διορατικότητα και αίσθηση ευθύνης με λίγες κινήσεις η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει την ζώνη, όπου αναγκαστήκαμε να μπούμε από το 2010 και μετά. Παραδέχθηκε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην ιστορική διαχρονική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας συμπληρώνοντας πως έγιναν λάθη και τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να κρατήσει την όρεξή του, καθώς όπως είπε, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το ποιος θα κυβερνήσει, ενώ επισήμανε ότι το θέμα της αυτοδυναμίας που έθιξε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν εναρμονίζεται με τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα.
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι τα πράγματα είναι και θα είναι δύσκολα. «Τώρα αποκτούμε μεν ένα ασφαλές πλαίσιο αλλά θέλει δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλήθεια και συναίνεση» είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να «ξανακυλήσει στον αδιέξοδο δρόμο της κλασικής παλαιοκομματικής προσέγγισης».
Βολές Γ. Καρατζαφέρη κατά Αντ. Σάμαρά-Ευ. Βενιζέλου
«Αυτό που ψηφίζετε σήμερα θα το βρείτε στην κάλπη. Το βράδυ των εκλογών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα αναγκαστούν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ κατηγόρησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά ότι με το ύφος τους έδειξαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι υπάρχει «σημαντική ύφεση αξιοπιστίας».
«Υπάρχουν τριών ειδών ομιλητές. Αυτός που μιλάει με σημειώσεις, αυτός που μιλάει από στήθους και αυτός που διαβάζει από κείμενο. Αυτή ήταν η περίπτωση του κ. Σαμαρά σήμερα. Δεν πίστευε αυτά που έλεγε. Έπρεπε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε παράλληλα τον κ. Σαμαρά γιατί όπως είπε, «βρήκε λάθος μέρα, την μόνη μέρα που δεν έπρεπε, να επιτεθεί ξαφνικά στο ΚΚΕεπειδή ο γιος του βουλευτή Σπύρου Χαλβατζή, έγραψε κατά του κόμματος στο οποίο υπήρξε μέλος».
Αντιδράσεις ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ
Η δριμεία κριτική που άσκησε κατά της Αριστεράς ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε στο μεταξύ την έντονη αντίδραση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη.
«Φοβάστε γιατί ο λαός βγαίνει στο προσκήνιο. Είναι θράσος να κατηγορείτε την Αριστερά. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη ότι παλέψαμε. Εσείς έρχεστε και εφαρμόζετε τη βαρβαρότητα εν μία νυκτί», τόνισε ο κ. Παφίλης. «Λέτε στον ελληνικό λαό να ζήσει όπως το 50, το 40, το 30. Γιατί πρέπει να γυρίσει πίσω η Ελλάδα; Μας λέει ο κ. Σαμαράς ότι υπερασπιζόμαστε κοινωνίες που έχουν καταρρεύσει. Μάλλον είχε καθρέφτη απέναντί του», πρόσθεσε. Εκανε επίσης λόγο για προσπάθεια «να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι να στηθεί το μαγειρείο» και κάλεσε όλα τα κόμματα να πάνε, «αν τολμούν» και να πουν τις θέσεις τους στους εργαζόμενους και όχι στις τηλεοράσεις.
Από τον πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για αποφράδα μέρα και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι μαζί με τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ανοίγουν αριστερό μέτωπο για καταφύγιο, αλλά θα αποτύχουν να πείσουν τον ελληνικό λαό.
«Και οι δυο μαζί έκαναν ένα πρωτοφανές πραξικόπημα αυτή την μέρα της αντιαριστερής ψύχωσης τους όταν με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου μειώνεται 22% ο κατώτατος μισθός, θα καταλήξει δηλαδή κάτι λιγότερο από 600 ευρώ καθαρό. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις, τέλος ο συνδικαλισμός», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.
Κατηγόρησε επίσης των πρόεδρο της ΝΔ ότι με την επαναδιαπραγμάτευση που υποσχόταν οδήγησε τη χώρα σε ένα χειρότερο Μνημόνιο. «Εμείς λοιπόν λέμε στον κ. Σαμαρά να μην ξαναδιαπραγματευτεί τίποτα. Το καταφύγιο του δεν είναι το αντιαριστερό μέτωπο. Αυτό έχει δοκιμαστεί σε άλλες εποχές», κατέληξε.
Πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε με ξεχωριστή του ανακοίνωση το ΚΚΕ. «Για την κρίση και το χρέος, για την βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα ευθύνεται το σύστημα και ο «ευρωμονόδρομος» που υπηρετεί το δικό σας κόμμα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Τονίζει επίσης ότι ο κ. Σαμαράς είναι το ίδιο υπόλογος, όσο και το ΠΑΣΟΚ για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού συστήματος που «εξαπατά το λαό και εκτελεί τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».