Με επικεφαλής το εθνικιστικό δεξιό Κόμμα των Φινλανδών, το οποίο ανήκε παλαιότερα στην αμιγή Ακροδεξιά και εισήλθε στην κυβέρνηση το 2015, -αντίπαλοι του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου- συμφώνησαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη πρωτοβουλία με σκοπό την κατάργηση του νόμου, ο οποίος εγκρίθηκε το 2014 με 101 ψήφους υπέρ έναντι 90 κατά.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο απέρριψε το κείμενο και επιβεβαίωσε την πρώτη ψήφο του με μία ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία 120 ψήφων έναντι 48, με αποτέλεσμα, ο νόμος να τεθεί σε ισχύ, όπως είχε προβλεφθεί, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Οι βουλευτές που υπερασπίζονται αυτό που αποκαλούν «αυθεντικό γάμο» ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, είχαν συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές πολιτών, πολύ περισσότερες από τις 50.000 που απαιτούνταν κατ΄ελάχιστο όριο, έτσι ώστε το αίτημά τους να συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

Την Τρίτη, η νομοθετική επιτροπή τάχθηκε κατά της αμφισβήτησης των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, όμως οι βουλευτές, οι περισσότεροι της Δεξιάς (Χριστιανοδημοκράτες και Αληθινοί Φινλανδοί), επέμειναν ότι έπρεπε να αποφανθεί η ολομέλεια του σώματος.

Υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλοφίλων τους κατηγόρησαν ότι «κολακεύουν» το συντηρητικό εκλογικό τους ακροατήριο ενόψει των δημοτικών εκλογών του Απριλίου και ότι προκαλούν χάσιμο χρόνου στο κοινοβούλιο.