Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που φέρει τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, “Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ”, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 “Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας” και άλλες διατάξεις».

Σε σύνολο 280 βουλευτών, 153 ψήφισαν «ναι» ,δήλωσαν «παρών» και 118 καταψήφισαν. «Ναι» ψήφισαν επί της αρχής οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.  «Παρών» επί της αρχής ψήφισε το Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων.
 

Διαφοροποίηση από Βαγενά και ΑΝΕΛ στο άρθρο 53


Νέα διαφοροποίηση σημειώθηκε από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι καταψήφισαν το άρθρο 53 για την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής. Υπερψηφίστηκαν επίσης τα υπόλοιπα 8 άρθρα (21, 31,35, 39, 42, 43, 44, 51,) για τα οποία υπήρξαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας. Το άρθρο καταψήφισε επίσης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, ενώ αντίθετα η βουλευτής των ΑΝΕΛ και αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά το υπερψήφισε.

Η Νέα Δημοκρατία. καταψήφισε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου πλην της διάταξης για το Μέγαρο Μουσικής.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, πλην των άρθρων που αφορούν εκπαιδευτικά ζητήματα (39 και 44) και του άρθρου για το Μέγαρο Μουσικής. Το ΚΚΕ υπερψήφισε επίσης τα ίδια άρθρα ενώ δήλωσε «παρών» στα άρθρα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων (31) καθώς και εκπαιδευτικά ζητήματα (42, 44). Το Ποτάμι υπερψήφισε μόνο τα άρθρα για τη διαχείριση των αποβλήτων (31) καθώς και για εκπαιδευτικά ζητήματα (39,
44). Η Ένωση Κεντρώων υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 35, 39 και 53.


Επεισοδιακή συνεδρίαση

Νωρίτερα, τη συνεδρίαση επισκίασε η επίθεση ακροδεξιών κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Ποντίων, κοντά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Μετά την επίθεση, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση εντός της Βουλής, όπου ο κ. Κουμουτσάκος κατονόμασε ως εμπλεκόμενο τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο και ηθικό αυτουργό τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης απέσυρε τροπολογία που είχε καταθέσει για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, ώστε να υπάρχει χρόνος να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. 

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, ανακοίνωσε ότι η υπόθεση με τα δάνεια της Αγροτικής σε ΜΜΕ και κόμματα, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε σκάνδαλο, έχει μπει στο αρχείο και δεν θα διερευνηθεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με το άρθρο 28 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας, εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με την οποία αλλάζει η χρήση γης σε μια έκταση 640 στρεμμάτων, «χάνεται η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μια μεγάλη ανάπλαση», ενώ υποστήριξε πως τα 100 από τα στρέμματα αυτά ανήκουν στον ΟΛΠ και με τις αλλαγές στις χρήσεις γης, μειώνεται το τίμημα.

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Πάνου Σκουρλέτη, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διπλή ρητορεία και πλήρη υποταγή στην Τρόικα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας απάντησε πως «Εμείς, θεωρούμε αναγκαία αυτή τη φάση αλλά για να την αφήσουμε πίσω. Κι όχι βέβαια να πάμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, αλλά για να δημιουργήσουμε τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές λιτότητας»
 


Κλειδώνουν προαπαιτούμενα και ισοδύναμα

Πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές, προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Την Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθούν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Ακόμη αναμένονται οι αποφάσεις για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας καθώς και οι αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Η αύξηση της φορολόγησης στο σύνολο των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία, έσοδα 500 εκατ. ευρώ, ποσό, το οποίο υπερκαλύπτει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με τη νέα πρόταση θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι δανειστές.

Η νέα πρόταση προβλέπει την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική αξία είναι 180.000 ευρώ (200.000 ήταν η αρχική θέση της Αθήνας έναντι 120.000 των δανειστών) και το ύψος του εισοδήματος στα 35.000 ευρώ (έως 24.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά ζητούν οι δανειστές). Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.