Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, από τα 582,7 δισ. τα 71,4 θα διατεθούν για έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συσημάτων, 7,5 δισ. για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, 8,1 δισ. δολάρια για υποβρύχια και 1,8 δισ. για πυραύλους και πυρομαχικά. 

Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο Λευκός Οίκος πρόκειται να ζητήσει την έγκριση ενός τόσο μεγάλου ποσού, ο Ash Carter είπε πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός «καθοδηγήθηκε» από πέντε παράγοντες:

Την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας και της Κίνας, τις διαρκείς απειλές που δέχονται οι ΗΠΑ από τη Βόρειο Κορέα καθώς και τους συμμάχους της που βρίσκονται στον Ειρηνικό, τον επιζήμιο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Ιράν στον Περσικό καθώς και τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του ενός εχθρού ούτε και μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των πολέμων που διεξάγονται σήμερα και εκείνων που θα διεξαχθούν στο μέλλον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα δυο ταυτόχρονα και γι' αυτό ακριβώς το πράγμα είναι σχεδιασμένος ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει» είπε  συγκεκριμένα ο αμερικανός υπουργός. 
 
Την ίδια στιγμή προσέθεσε πως, «κατά το παρελθόν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συνήθιζε να επικεντρώνεται και να σχεδιάζει και να προετοιμάζεται γι' αυτό που, εν πάση περιπτώσει, ο πολύς κόσμος βλέπει ως μεγάλο πόλεμο στο απώτερο μέλλον αλλά τέτοιες τακτικές δεν ταιριάζουν για έναν κόσμο όπως αυτός που ζούμε σήμερα».