Χωρίς βιαστικές κινήσεις και υπό την αιγίδα του ESM φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση το μεγάλο βήμα για την έξοδο στις αγορές, που αναμένεται να διαφανεί τον Αύγουστο του 2018 μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης, ποντάροντας στην επιτυχή ολοκλήρωση του.
Nikos Libertas/SOOC
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο ρόλος του ESM έρχεται να πάρει μέρος η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύπτει από τις αγορές τις δανειακές της ανάγκες, καθώς η ESM θα παρέχει από κεφάλαια που θα περισσέψουν, 30 δισ. ευρώ περίπου, από το δανειακό πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ και τα οποία θα αποτελούν εγγύηση και θα καλύπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κυβέρνηση ωστόσο δεν αναμένεται να παίρνει ανεξάρτητα ακόμα αποφάσεις, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να περνά από την έγκριση των δανειστών, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως η πρώτη νέα έκδοση ομολόγων του Δημοσίου, που σύμφωνα με την κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου, θα αποτελέσει μια αναγνωριστική «βολή» για την καμπύλη αποδόσεων που μπορεί να επιτευχθεί για κάθε διάρκεια ομολόγων.
Τα «νήματα» ωστόσο της εξόδου φαίνεται να κινεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο για την τελική ημερομηνία εξόδου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εφόσον αναμένεται η ένταξη ή μη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση για την κυκλοφορία του πρώτου ομολόγου.
Πότε αναμένεται η μεγάλη «έξοδος»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τρία είναι τα σενάρια που προκύπτουν για τις πιθανές ημερομηνίες για ένα πρώτο βήμα για την έξοδο στις αγορές. Αυτές είναι η 27η Ιουλίου, το φθινόπωρο του 2017 ή στις αρχές του 2018.
Η έξοδος στις 27 Ιουλίου προϋποθέτει μια θετική «αξιολόγηση» από τη Standar & Poor’s στις 21 του μήνα, ενώ λίγες μέρες πριν θα έχει προηγηθεί η έγκρισης του προγράμματος του ΔΝΤ που αναμένεται να επηρεάσει το σκηνικό.
Η έξοδος το φθινόπωρο αντιμετωπίζεται πιο θετικά από το οικονομικό επιτελείο, καθώς αναμένεται και περισσότερο «γόνιμη», καθώς μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί και η ένταξη ή μη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τέλος, η έκδοση του πρώτου ομόλογου στις αρχές του 2018 φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως η πιο «φιλική» από το κυβερνητικό επιτελείο καθιστώντας αυτή την ημερομηνία ως την πιο πιθανή.