Τον «εφιάλτη» του 2013 αναβιώνουν στις ΗΠΑ, καθώς οι διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών οδηγούν σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για τον προσωρινό προϋπολογισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
 
Στην περίπτωση που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία, αυτό θα σημαίνει πως θα αρχίσουν να κατεβαίνουν «ρολά» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για υπηρεσίες όπως της εσωτερικής ασφάλειας και του FBI.
 
Σύμφωνα με τον Guardian, κατά τη διάρκεια του λουκέτου, περί του 40% των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αναγκαστούν να απέχουν από τις εργασίες τους, καθώς η μισθοδοσία τους δεν θα είναι εξασφαλισμένη.
 
«Είναι πιθανόν» να υπάρξει μια τέτοια παύση λειτουργίας, έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Δημοκρατικούς. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «καταστροφική» μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ταυτόχρονα περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις καθώς επέκρινε το σχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης ενός προγράμματος για την υγειονομική ασφάλιση άπορων παιδιών (του λεγόμενου CHIP), που αποτελεί προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς. Ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι ο Πρόεδρος στηρίζει πλήρως την πρόταση που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν το Κογκρέσο, θέλουν να περάσουν έναν προϋπολογισμό για το 2018 με αυξημένες τις αμυντικές δαπάνες, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Τραμπ. Σε αντάλλαγμα για τις ψήφους τους, οι Δημοκρατικοί ζητούν να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα των 690.000 Dreamers, των ανθρώπων που έφτασαν παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση εάν τερματιστεί το πρόγραμμα DACA που τους πρόσφερε προσωρινά άδεια παραμονής και εργασίας.

Σημειώνεται πως μία τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, καθώς μόλις το 2013 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρέθηκε στο ίδιο αδιέξοδο για μία περίοδο 16 ημερών. Συνολικά, από το 1981 έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση περί τις 12 φορές, με την πιο μακρά περίοδο να σημειώνεται κατά τη διακυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, όταν η κυβέρνηση κατέβασε ρολά για 21 ημέρες, τον Δεκέμβριο του 1995 και τον Ιανουάριο του 1996.