Το μνημόνιο συνεργασίας, το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας απο την πρώτη συνάντηση της μεικτής διακρατικής επιτροπής, περιλαμβάνει την προετοιμασία όλων των τεχνικών, οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας.
 
Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη).
 
 Μετά την υπογραφή του μνημονίου θα αρχίσει η προετοιμασία για τη συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός ισχυρού Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο μέσα από κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα αναλάβει τη διαχείριση του στη συνέχεια.
 
 Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς.

«Μεγάλο βήμα για τα Βαλκάνια»

«Ανοίγουμε νέους εμπορικούς δρόμους και επεκτείνουμε το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών συνδέοντας το Αιγαίο με τον Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.
 
Όπως διευκρίνισε, η συμφωνία που υπεγράφη αφορά «τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με τρεις σημαντικές πόλεις της Βουλγαρίας: του Ρούσε και της Βάρνας και του Μπουργκάς». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «μεγάλο βήμα» που επιτρέπει να μετατραπούν οι βαλκανικές χώρες σε χώρο οικονομικής ευημερίας υπό συνθήκες ασφάλειας. 
 
«Πρόκειται για ένα έργο που ικανοποιεί τις ανάγκες δεκαετιών, αναβαθμίζει τις μεταφορές στις χώρες μας, προσελκύει νέες παραγωγικές μονάδες, ενισχύει τις υπάρχουσες και θα αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης» τόνισε.