Μιλώντας στον «Σκάι», και απαντώντας σε ερώτηση για την καταγγελία του Μνημονίου και τη συνεπακόλουθη δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων, ο υπουργός σημείωσε πως «Εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο, οι πιστωτές μας θα θεωρήσουν ότι δεν έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα».
Προσέθεσε πως αυτό σημαίνει ότι, αν αύριο για παράδειγμα παρθεί μία απόφαση από οποιονδήποτε ότι η χώρα δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, τότε με βάση τα αποτελέσματα του 2011, όπου το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξης περίπου των 4,5 δισεκατομμυρίων, θα πρέπει μέσα σε μία νύχτα από τη στιγμή που θα παρθεί η απόφαση να γίνουν περικοπές της τάξης των 4,5 δισ. έτσι ώστε να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τα έσοδα με τα έξοδα.
Για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015, ο υπουργός ανέφερε πως περνάει μέσα από μία προϋπόθεση, ότι δηλαδή τα χρήματα τα οποία είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι θεσμικοί μας πιστωτές θα είναι πάνω από τα 130 δισεκατομμύρια τα οποία εξασφαλίσαμε μέσα από το δεύτερο πρόγραμμα.
«Ξέρουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει βάλει κάποια χρήματα στην άκρη έτσι ώστε να υπάρχει ένα προγεφύρωμα. Ευρωπαϊκές όμως χώρες δανείζονται πλέον με επιτόκια υψηλότερα (έως 6%) από αυτά που δανείζουν την Ελλάδα (2,5% έως 3,5%)» διευκρίνισε ο κ. Σαχινίδης.
Για την πληρωμή ή όχι του ομολόγου σε ξένο δίκαιο ύψους 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, έτσι ώστε να ξέρουμε ποια είναι η άποψη η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, διότι δεν θα μπορούσα να πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία και να δεσμεύσω τις επόμενες κυβερνήσεις χωρίς να έχω την άποψη που θα εκφράσουν οι αρχηγοί των κομμάτων