Στο άρθρο που συνέγραψαν ο Γενς Βάιντμαν της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, σημειώνουν πως η Ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση αλλά και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη», τονίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Η Ευρώπη στο Σταυροδρόμι».

Αφού αναφέρουν πως η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της Ευρωζώνης, υπογραμμίζουν πως αυτή δε μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι, προτείνουν να υιοθετηθεί ένα αποφασιστικό πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, μία φιλόδοξη χρηματοοικονομική και επενδυτική ένωση, καθώς και ένα καλύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

«Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης. Η στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης», αναφέρουν.

Εκφράζουν, τέλος, την πεποίθηση πως σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η δημιουργία ενός ενιαίου υπουργείου Οικονομικών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο και ένα ισχυρότερου πολιτικό σώμα που θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.