Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει σε βάθος έρευνα σχετικά με τη Γερμανία, εξετάζοντας τα εμπορικά πλεονάσματά της, τα οποία θεωρούνται μη ισορροπημένα, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Τετάρτη.
 
«Η Γερμανία έχει επιδείξει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (…) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο Μπαρόζο. 
 
Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη διαδικασίας για άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.

 

«Ειδική ευθύνη» για την ανάκαμψη


Ο Μπαρόζο δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη Γερμανία λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.
 
«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική –αυτό είναι στην πραγματικότητα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου», δήλωσε ο Μπαρόζο. 
 
«Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ από αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας» πρόσθεσε.
 
Η Επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας για να δει αν «επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της Ε.Ε.», εξήγησε ο Μπαρόζο.
 

«Ανοικτό πνεύμα»


Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, προσθέτοντας πως η έρευνα διεξήχθη «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις».
 
Ωστόσο «η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό», έξω από τη ζώνη του ευρώ, επισήμανε.
 
Αναφερόμενος στο θέμα ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ενίσχυση της ζήτησης στη Γερμανία θα μπορούσε να διαχυθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρόσθεσε ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στις χώρες αυτές να είναι ανταγωνιστικές. 
 
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν ακολουθεί τα τελευταία στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας εμφάνιζε πλεόνασμα πάνω από το 6% του ΑΕΠ για τα τελευταία τρία χρόνια. 
 
Αυτό είναι το όριο για το πότε ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χαρακτηρίζεται υπερβολικό με βάση τους νέους κανόνες της Ε.Ε.