Την Πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την οποία επεξεργάστηκαν και επέδωσαν στα κόμματα 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και την οποία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή στις 18/10/2016, κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ με τη μορφή της Επίκαιρης Επερώτησης προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ζήτησε να συζητηθεί στη Βουλή. 

Στην ερώτηση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «παρότι κοντεύουν δύο σχεδόν χρόνια από την κατάθεσή της η κυβέρνηση αρνείται αυθαίρετα και κατά παράβαση του κανονισμού να φέρει για συζήτηση την παραπάνω Πρόταση Νόμου. Η άρνησή της αυτή δείχνει τις προθέσεις της να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και προωθώντας τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθείται σε όλες τις χώρες μέλη της είτε βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίων είτε όχι».

 

«Πρόβλημα αντισυνταγματικότητας»
 

Όπως αναφέρει το 902.gr, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για λογαριασμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι μια «πολιτική πρόταση» που «έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας». 
Όπως υποστήριξε η ίδια, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την επαναφορά των δύο βασικών ρυθμίσεων που ενεργοποιούν την εκ νέου ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή την επεκτασιμότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. «Τώρα οι συλλογικές συμβάσεις επιστρέφουν, αυτά έχουν κλείσει».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην αύξηση σταδιακά του κατώτατου μισθού, ενώ απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ για τα εργασιακά, λέγοντας πως είναι ασαφής και γεμάτη αντισυνταγματικές διατάξεις.
 
Παράλληλα, κατά την ίδια πηγή, η υπουργός Εργασίας, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την εργασιακή ζούγκλα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι αν ολοκλήρωνε τη θητεία της η κυβέρνηση Σαμαρά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους, ενώ ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.