Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα F & M Voice, ο υπουργός αναφέρεται και στις άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων, που απασχολούνται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, σημειώνοντας πως θα δοθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού προηγουμένως καθοριστούν τα κριτήρια της μονιμοποίησης και αποσαφηνιστεί η πραγματική εργασιακή σχέση τους.
Ακόμη, ο Π. Σκουρλέτης καταλογίζει «μεγάλο θράσος» στην αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές για τη ΔΕΗ, εξηγώντας πως «είναι αυτοί που απαξίωσαν τη ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια, τη φόρτωσαν με πέντε δισ. ευρώ δάνεια, όπως ακριβώς έκαναν με τη χώρα, που τη χρεοκόπησαν (…) Το μόνο που ξέρανε, είναι να τρώνε με δέκα μασέλες».
Ο Π. Σκουρλέτης επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή μιας σειράς ακραίων πολιτικών λιτότητας, αλλά διευκρινίζει ότι «το πρόβλημα, σήμερα, δεν είναι να αποδράσει η Ελλάδα από την Ε.Ε., αλλά να αλλάξει ρότα η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν το κάνει, τότε το Brexit ίσως να είναι μόνο η αρχή».
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, τονίζει ότι «είναι αισθητά καλύτερη, από αυτή που μας πρότειναν το περασμένο Μάιο και εξασφαλίζει όρους σταθερότητας για το προσεχές μέλλον».
Για την προοπτική καθιέρωσης της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα ωθήσει σε νέες συνθέσεις και συνεργασίες», κάτι που όπως υπογραμμίζει «το επιβάλλει και το διευκολύνει η τοπική διάσταση των προβλημάτων».
Τέλος, δηλώνει θετικός στην προοπτική σύναψης στρατηγικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με όμορους πολιτικούς χώρους, σημειώνει ωστόσο ότι για την ώρα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Νομοθετική λύση ζητεί η ΚΕΔΕ
Από την απάντηση του υπουργού θα εξαρτηθεί και η στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια. Η ΚΕΔΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αυτή την ώρα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι έχουν “αφυδατωθεί” από προσωπικό».