Ένα φαραωνικό έργο με τεράστιο κόστος, τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τεράστιες αντιδράσεις από τα κινήματα πολιτών και τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά και τεράστια κέρδη για τους ιδιώτες που θα σπεύσουν να εμπλακούν και να το εκμεταλλευτούν. Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί τον… μέγα εθνικό πόθο εδώ και δεκαετίες που σπάει τις διαχωριστικές γραμμές και ενώνει πολιτικούς από όλες τις παρατάξεις.
Ο Θεσσαλός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σουφλιάς έχει θέσει ως προσωπικό στόχο να υλοποιήσει την εκτροπή του ποταμού ώστε να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας της περιοχής. Το 2006 θεσπίζει το νόμο 3481, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα (δες Βοτανικός), δρομολογεί και την άμεση κατασκευή του έργου. Σύμφωνα ωστόσο με τους επιστήμονες και τις οικολογικές οργανώσεις η εκτροπή θα αποτελέσει οικολογικό έγκλημα. Το ΣτΕ αντιστέκεται και σε αυτή την περίπτωση στα σχέδια της κυβέρνησης: Όσες μελέτες εκπόνησε μέχρι τώρα το υπουργείο ακυρώθηκαν ήδη από το δικαστήριο, ενώ και για το νόμο 3481 εκκρεμεί η απόρριψή του τόσο από το ΣτΕ όσο και από Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί πως τα σχέδια για τον Αχελώο παραβιάζουν τις Οδηγίες της Ε.Ε. 2000/60/ΕΚ για τα νερά και 2001/42/ΕΚ για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση.
Παρόλα αυτά, ο Σουφλιάς δηλώνει περήφανος για το νόμο του και στις 9 Απριλίου 2009, όταν επισκέπτεται την περιοχή, ανακοίνωνει πως η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής, μήκους 17,5 χιλιομέτρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του φράγματος. Να σημειωθεί πως για να ολοκληρωθεί η εκτροπή του ποταμού απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 270 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν από κρατικά κονδύλια.
Εκτός από τους επιστήμονες, τους οικολόγους, τους πολίτες και τους «ενοχλητικούς» δικαστές του ΣτΕ, ο υπουργός βρίσκει απέναντι του και έναν απρόσμενο εχθρό. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία, τοποθετείται κατά της εκτροπής του ποταμού, δηλώνοντας πως το έργο: α) «ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει», β) «θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το σύστημα των υγροβιότοπων της Αιτωλοακαρνανίας», γ) «δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη στη Θεσσαλία», δ) «η όποια ζημιά γίνει -και θα γίνει ζημιά, δεν υπάρχει αμφιβολία- ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμη και θα είναι για πάντα».
Ιστοσελίδα αναφοράς: Κίνημα πολιτών «Όχι στην εκτροπή του Αχελώου», http://aheloos.blogspot.com/