Πάλι κατά το υπουργείο, η συμμετοχή των καθηγητών στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ για σήμερα, αύριο και μεθαύριο, κινήθηκε σε μονοψήφιους αριθμούς. 

 
«Οι καθηγητές και οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στην καθοδηγούμενη ηγεσία της ΟΛΜΕ» σημείωναν κύκλοι του υπουργείου, τονίζοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα απέδειξε με τη στάση της πώς θέλει ένα σχολείο υψηλών απαιτήσεων.
Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός για ένα τρίωρο έξω από τον «Ευκλείδη», δηλαδή το 10ο ΕΠΑΛ, από εκπαιδευτικούς της Α' ΕΛΜΕ στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στην Καλαμαριά.
 
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το ζήτημα των καταλήψεων των μαθητών και των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι καταλήψεις είχαν σημειωθεί το φθινόπωρο με αφορμή τη διαθεσιμότητα (και εν συνεχεία την απόλυση) καθηγητών τεχνολογικής εκπαίδευσης και την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων. Οι καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε τεχνικά, αλλά και γενικά λύκεια, καθώς και σε γυμνάσια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές αποφάσεις και σε ένδειξη συμπαράστασης στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ.
Η ΟΛΜΕ απαντά ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας για αναπλήρωση των ωρών είναι υποκριτικό, καθώς χιλιάδες ώρες μαθημάτων έχουν χαθεί από τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω της διαθεσιμότητας καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης.
 
Παράλληλα, η ομοσπονδία των καθηγητών τονίζει ότι οι καταλήψεις έγιναν ακριβώς για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία. 
 
Πάντως, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης ο Συμεών Κεδίκογλου, δεν προβλέπεται αναπλήρωση για τις ώρες μαθημάτων που θα χαθούν σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από τις εκλογές (Παρασκευή 16 Μαΐου και Δευτέρα 19 Μαΐου, καθώς επίσης Παρασκευή 23 Μαΐου και Δευτέρα 26 Μαΐου), λόγω του ότι αποτελούν εκλογικά τμήματα. Ο υφυπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι το ζήτημα του να αποτελούν εκλογικά τμήματα τα σχολεία θα πρέπει να εξεταστεί.
 
Η ΟΛΜΕ έκανε λόγο για αυταρχική κυβερνητική πολιτική, καθώς το υπουργείο Παιδείας «σπεύδει να απειλήσει με πειθαρχικές διώξεις όσους αρνηθούν να συμμετάσχουν στο θέατρο της αναπλήρωσης ωρών που χάθηκαν λόγω καταλήψεων, συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ.
 
«Αντί να απολογείται το υπουργείο και η κυβέρνηση που ακόμη και σήμερα υπάρχουν κενά σε μαθήματα, αντί να απολογείται για τα κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντί να απολογείται για το γεγονός ότι στα ΕΠΑΛ οι μαθητές διδάχθηκαν ελάχιστες ώρες ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τολμά να αμφισβητεί ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλιστικό αγώνα».
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Παιδείας ανασκεύασε, λέγοντας ότι οι πειθαρχικές κυρώσεις αφορούν την αδικαιολόγητη απουσία καθηγητών από τα σχολεία και όχι τη στάση εργασίας.