Συνεδριάζει Τετάρτη και Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, έχοντας στην ατζέντα του επώδυνα μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων από 15 έως 50%, καθώς και ρυθμίσεις για τα εργασιακά.
Δεν αποκλείεται επίσης ακόμα και μίνι-ανασχηματισμός, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν «part-time» υπουργοί, και άρα όσοι εξ αυτών ενδιαφέρονται για το προεδρικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, οφείλουν να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Στην κουβέντα θα τεθεί και η ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για όσους οφείλουν εισφορές από 150.000 ευρώ και πάνω, ενώ θα εξεταστεί η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επιβολή ειδικής εισφοράς σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και στο τζίρο των επιχειρήσεων σε ποσοστό ένα τοις χιλίοις για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Πλην των επικουρικών, τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού στη μία θα απασχολήσει και η ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
Σε επικίνδυνες ατραπούς
Ωστόσο, οι διαφωνίες, κυρίως από πλευράς Ν.Δ. προμηνύονται τόσο έντονες, που από ορισμένες πηγές διοχετεύεται απαισιοδοξία για την πιθανότητα συμφωνίας, ακόμα και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν δεν καμφθούν οι αντιδράσεις της Συγγρού όσον αφορά τη μείωση στις συντάξεις. Πολλοί μάλιστα δεν αποκλείουν «ηρωική έξοδο» της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση συνεργασίας, αν δεν βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.
Αν, πάλι, βρεθεί, είτε αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν θα νομοθετήσει όσα υποσχέθηκε στην τρόικα είτε ότι ο Αντώνης Σαμαράς επαναπροσδιορίζει τις «κόκκινες γραμμές» του.
Ν.Δ.: «Δεν θα ψηφίσουμε μειώσεις»
Οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, τις τελευταίες ημέρες, περί μειώσεων στις επικουρικές, προκάλεσαν την αντίδραση της Ν.Δ., που μέσω του εκπροσώπου της για θέματα απασχόλησης Ν. Νικολόπουλου υποστήριξε πως συνεπής στη συμφωνία για τη δημιουργία και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, η Ν.Δ. δεν στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων, θέτοντας ζήτημα ακόμα και παραίτησης Κουτρουμάνη, «εάν τα έχει κάνει θάλασσα».
Επίσης, το πρωί της Τετάρτης ο Γ. Μιχελάκης δήλωσε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το εν λόγω μέτρο δεν αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τέτοιου είδους αποφάσεις, υποστήριξε, είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης.
Πηγές της Συγγρού τονίζουν ότι οι υπουργοί της Ν.Δ. θα εκφράσουν επιφυλάξεις για το μέτρο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες από πηγές του δεύτερου μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου, οι υπουργοί της Ν.Δ. είναι πολύ πιθανό να κατέλθουν σήμερα στη συνεδρίαση, εξαρχής αρνούμενοι να υποστηρίξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Τα νούμερα προκαλούν δέος
Με στόχο την συγκράτηση του ελλείμματος το πολύ στο 9,5% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο εκτιμάται έως το έσχατο όριο για να μην απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών σε σύσκεψη υπό τον Ε. Βενιζέλο κατάστρωσε το σχέδιο που θα ακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου. Η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς με βάση τη σημερινή πορεία το έλλειμμα αντί να κλείσει στο 9% του ΑΕΠ που εκτιμά ο προϋπολογισμός, φαίνεται να ξεπερνά το 10% δημιουργώντας μία «τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ
Η απόκλιση στα έσοδα αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί η «τρύπα» και να μην απαιτηθούν νέα μέτρα, πρέπει να μπουν στα ταμεία 7,5 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο, πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν δύο λύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του www.capital.gr: Η στάση πληρωμών για 15 ημέρες των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτες, που ήδη φθάνουν στα 6,7 δισ. ευρώ, αλλά και η νέα περικοπή επενδύσεων.
Όσον αφορά δε την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, που θα επικαθορίσει εν πολλοίς και τη συνολική απόκλιση, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, τονίζοντας ότι εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής , των οφειλών στο ταμείο και της ανεργίας, δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στο ίδρυμα της τάξεως των περίπου 13 δισ. ευρώ.
«Plan B» δεν φαίνεται να υπάρχει
Αν η κυβέρνηση αποφασίσει τα μέτρα, κινδυνεύει να χάσει έναν βασικό εταίρο της, βασικό πυλώνα νομιμοποίησης της ευχέρειας του Λ. Παπαδήμου να νομοθετεί.
Αν τα αναβάλλει, έβδομη δόση και νέο μνημόνιο απομακρύνονται, καθώς η τρόικα επείγεται για μέτρα. Μαζί απομακρύνεται και η όποια δυνατότητα του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του PSI. Κι αυτό μπορεί να οδηγήσει, πολύ σύντομα, μέχρι και στο σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας.
Αν πάλι, υπό το βάρος των διαφωνιών, υπερισχύσουν φωνές εκείνων, των οποίων ο σχεδιασμός δεν αποκλείει εκλογές το συντομότερο, «ακόμα και εντός Ιανουαρίου», σίγουρα θα μιλάμε για επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου σε όλα τα επίπεδα.
Και ακριβώς αυτό το μέγεθος του διακυβεύματος, της ανάληψης μέρους της πολιτικής ευθύνης για τη στάση πληρωμών, είναι που μπορεί να κάνει όσους, εντός κυβερνητικού στρατοπέδου, δείχνουν ανένδοτοι και «δεν ψηφίζουν μειώσεις»… να το ξανασκεφθούν λίγο καλύτερα.