Αποκλιμακώνονται με αργούς ρυθμούς οι εντάσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη 18 Απριλίου στη Νικαράγουα, με την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα να αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων και την ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων κατά 5%. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στη μείωση του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων με τις κεντρικές πόλεις της να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη.
 
Οι αιματηρές διαδηλώσεις διήρκησαν έξι ημέρες, με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, να κάνει λόγο για 26 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Άνχελ Γκαχόνα, με σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αγνώστους. Στις συμπλοκές έχασε τη ζωή του και ένας αστυνομικός. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί τελείως η ένταση στη χώρα, η κυβέρνηση ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ έδωσε τέλος στα μέτρα λογοκρισίας που είχαν επιβληθεί στα κανάλια της χώρας.
 
Πίσω από τις αναταραχές των τελευταίων ημερών, κρύβεται ένα γενικευμένο κλίμα αγανάκτησης των πολιτών σχετικά με τις συνθήκες ζωής της χώρας. Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν τη χειραγώγηση της χώρας από τον Ορτέγα, ο οποίος ελέγχει το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη και τις εκλογικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, κατάφερε να τροποποιήσει τους κανόνες του παιχνιδιού για να επανεκλεγεί το 2011 και το 2016. «Οι άνθρωποι ζητούν δημοκρατία, ελευθερία, ελεύθερες εκλογές, διαφανή κυβέρνηση, διαχωρισμό των εξουσιών, κράτος δικαίου», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα Νόρμαν Καλντέρα. Την ανησυχία της εξέφρασε και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουρίγιο, αναφέροντας ότι «Είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε ξανά, όπως σε δύσκολους καιρούς, και να ξαναβρούμε τα μέσα για να συμφιλιωθούμε». Την προηγούμενη εβδομάδα είχε παρομοιάσει τους διαδηλωτές με «βρικόλακες που ζητούν αίμα για να θρέψουν την πολιτική τους ατζέντα» σύμφωνα με την αναδημοσίευση της ΕΡΤ από ξένο πρακτορείο. 
 
Την Τρίτη, η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την προσφυγή στην «καταστολή» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και έκανε «έκκληση για ευρύ διάλογο», ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές παράνομες εκτελέσεις διαδηλωτών, και ζήτησε να αρχίσουν έρευνες για τέτοιου είδους θανάτους. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον Guardian, 43 άτομα είχαν δηλωθεί εξαφανισμένα μέσα στο σαββατοκύριακο. 
 
Επιπλέον, την Τρίτη, το κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα «μια έκκληση σε διάλογο και ειρήνη», σύμφωνα με τον βουλευτή των σαντινίστας Κάρλος Λόπες.
Όμως το ισχυρό συνδικάτο εργοδοτών COSEP, το οποίο είχε καλέσει σε κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, απαίτησε πρώτα το τέλος της καταστολής.
«Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όσο συνεχίζουν να χτυπούν με γκλομπ και να σκοτώνουν τους νέους μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτοπαραγωγών της Νικαράγουα Μάικλ Χίλι.
 
Σύμφωνα με το AFP, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίζ Θρόσελ, εξέφρασε τις ανησυχίες του οργανισμού σχετικά με του θανάτους στη Νικαράγουα, και ταυτόχρονα κάλεσε τις αρχές της χώρας να εγγυηθούν ότι θα τηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας έρευνας των αιτιών των θανάτων. «Είναι απαραίτητο ότι όλοι οι ισχυρισμοί για εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία και άλλες δυνάμεις πρέπει να διερευνηθούν αποτελεσματικά, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είμαστε επιπλεόν ανήσυχοι σχετικά με τις καταγγελίες δεκάδων ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί ή προφυλακιστεί τις προηγούμενες μέρες».