Το φράγμα Γουαχατάκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της νήσου, υποχώρησε την Παρασκευή προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες και μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του Πουέρτο Ρίκο, η οποία εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Οι κάτοικοι σε «όλες τις περιοχές γύρω από τον ποταμό Γουαχατάκα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως. Οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε η μετεωρολογική υπηρεσία μέσω Twitter.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρδο Ροσεγιό, λίγο αργότερα έδωσε εντολή να απομακρυνθούν περίπου 70.000 άνθρωποι από την περιοχή.

Ο Έκτορ Πεσκέρα, επικεφαλής της διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Πουέρτο Ρίκο, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα El Vocero εξήγησε ότι μια σωλήνα στο φράγμα από την οποία υπό κανονικές συνθήκες περνάει μια μικρή ποσότητα νερού με ελεγχόμενο τρόπο υποχώρησε.

Το Πουέρτο Ρίκο ήταν ήδη αντιμέτωπο με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την Παρασκευή, με εκτεταμένες πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές να αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο.

Η αμερικανική περιοχή των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει ηλεκτροδότηση-πιθανόν δεν θα αποκατασταθεί πλήρως πριν περάσουν ακόμη και μήνες-ενώ το δίκτυο τηλεπικοινωνιών έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς.

«Το Πουέρτο Ρίκο αφανίστηκε», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού υπέγραψε ένα διάταγμα που κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, επιτρέποντας την εκταμίευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας και την ανοικοδόμηση.

«Δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο από μια μεγάλη καταστροφή», ανέφερε ο Ροσεγιό σε συνέντευξη του CNN, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτρική ενέργεια του νησιού.

«Τμήματα του νησιού δεν έχουν ακόμη επικοινωνίες, επομένως ο αριθμός των 13 (θυμάτων) δεν είναι παρά ακόμη προσωρινός απολογισμός», σημείωσε ο κυβερνήτης Ροσεγιό.

Ο κυκλώνας Μαρία, ο οποίος είναι πλέον κατηγορίας 3 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον) με ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, πέρασε την Παρασκευή από τα ανοιχτά των βρετανικών νησιών Τερκς εντ Κάικος και στο τέλος της ημέρας βρισκόταν ανατολικά από τις Μπαχάμες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).