Για τρία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τίθεται – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- υποχρεωτικό ζήτημα αντικατάστασης και συγκεκριμένα για τον πρόεδρο Ι.Λασκαρίδη, και τα μέλη  Ε.Δεμίρη και  Γ.Παπακώστα των οποίων έχει λήξει η θητεία και έχουν συμπληρώσει 8ετία ως μέλη της διοίκησης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, μετά από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία συζήτησε το ζήτημα της λειτουργίας του ΕΣΡ στις 4 Αυγούστου.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην συνεδρίαση υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη και στην Πρόεδρο της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου. Ο Νίκος Φίλης είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα αλλαγής του συνόλου των μελών της διοίκησης του ΕΣΡ με το σκεπτικό ότι οι συνεχείς ανανεώσεις θητειών δεν ήταν συμβατές με το Σύνταγμα. Από τη πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής είχε επισημάνει (τόσο στην συνεδρίαση όσο και σε συνέντευξη τύπου μία ημέρα αργότερα) ότι η αμφισβήτηση της συνολικής σύνθεσης του ΕΣΡ δημιουργεί ζητήματα συνολικά για τις ανεξάρτητες αρχές ενώ αναφέρθηκε σε κινδύνους ακύρωσης προστίμων που έχουν επιβληθεί.  Πάντως το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της διάσκεψης αφού η συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου ήταν «αναγνωριστικού χαρακτήρα» για τις προθέσεις των κομμάτων. Να θυμίσουμε ότι ο Ν.Φίλης έχει άτυπα εξουσιοδοτηθεί προκειμένου να ξεκινήσουν διακομματικές επαφές προκειμένου να βρεθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής για την στελέχωση της διοίκησης του ΕΣΡ. Μάλιστα από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, έχει επισημανθεί η ανάγκη της επανελειτουργίας του ΕΣΡ προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, με το νομοχέδιο που σύντομα αναμένεται στην Βουλή.

Το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα της Προέδρου της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου σχετικά με το αν τίθεται θέμα αντικατάστασης των μελών του ΕΣΡ με βάση τον ν.4055/12 ( σε 3 ερωτήματα που έθεσε με υπόμνημά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης: Για το αν η αυτοδίκαιη παράταση των μελών του ΕΣΡ είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, για το αν η Διάσκεψη των Προέδρων «οφείλει να θέσει και το ζήτημα της ανασυγκρότησης της ανεξάρτητης αρχής στην ημερήσια διάταξή της, για το αν η διάσκεψη πρέπει να επικυρώνει τις παρατάσεις της θητείας των μελών του ΕΣΡ.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει τα εξής:

  • Σχετικά με το θέμα του αν τίθεται θέμα αντικατάστασης του συνόλου των μελών του ΕΣΡ με βάση τον νόμο 4055/12, όπως υποστηρίχθηκε στην σχετική συνεδρίαση της Διάσκεψης  των Προέδρων το Επιστημονικό Συμβούλιο εκτιμά ότι «το πεδίο αυτής της διάταξης δεν αφορά τα τρία μέλη του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία κατ’ εφαρμογήν του εδ. α’ της παραγράφου 12 του άρθρου 110 του ως άνω  νόμου, ούτε το μέλος που διορίστηκε την 12η Δεκεμβρίου του 2014 στην θέση αποβιώσαντος μέλους για το υπόλοιπο της εξαετούς θητείας του, χωρίς δικαίωμα ανανέωσης, δηλαδή μέχρι την 17η Δεκεμβρίου του 2018». Παράλληλα σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά «τρείς από τους τέσσερις υπηρετούντες σήμερα ως μέλη του ΕΣΡ, οι οποίοι έχουν διορισθεί ένας εξ αυτών την 28η Φεβρουαρίου του 2008 με τετραετή θητεία, δύο δε έτεροι την 27η Ιανουαρίου του 2011, επίσης με 4ετή θητεία»
  • ‘Οσον αφορά το θέμα της συνταγματικότητας των αυτοδίκαιων παρατάσεων των μελών του ΕΣΡ το συμβούλιο θεωρεί ότι «κρίνοντας υπό το πρίσμα των περιστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο σκοπός της ρύθμισης ότι αυτή δεν πάσχει αντισυνταγματικότητα». Δηλώνει πάντως ότι η αρμοδιότητα οριστικής θέσης για το θέμα ανήκει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Για  το δικαίωμα της Διάσκεψης των Προέδρων να μεριμνήσει για  το θέμα της  πλήρωσης του συνόλου των θέσεων του ΕΣΡ σημειώνει πως «η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτονοήτως καταφατική» ενώ για το ζήτημα της επικύρωσης από την Διάσκεψη των Προέδρων της παράτασης της θητείας του ΕΣΡ δηλώνει πώς «η παράταση της θητείας των εν λόγω  επέρχεται αυτοδικαίως δια του νόμου» και παραθέτει και απόσπασμα του Κανονισμού της Βουλής όπου σημειώνεται ότι η διάσκεψη έχει το δικαίωμα της αντικατάστασης μελών, σε όσες περιπτώσεις προβλέπει ο νόμος.

 
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής