Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο Α. Τσίπρας πήρε τον λόγο μετά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι καθώς η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης αφορά την στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο διεθνή ρόλο αν δεν προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της και δεν εξασφαλίσει την σταθερότητα στην γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης Συνόδου κορυφής στη Ρουμανία, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι στήριξε απόλυτα τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ανέφερε ότι «Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό διεθνή ρόλο εάν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως ο διεθνής ρόλος δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος, εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στα κράτη μέλη της» υπογράμμισε. 

Τόνισε ακόμη πώς «στις επόμενες Συνόδους, του Μαΐου και του Ιουνίου, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα απαραίτητα βήματα και μέτρα αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες και όχι να κάνει μονομερείς ενέργειες. Ανέδειξα τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα»

Στο ίδιο πνεύμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο πως δεν λαμβάνονται άμεσα μέτρα σε ένα Άτυπο Συμβούλιο, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης δια της διπλωματικής οδού.

Σε δηλώσεις του στο Euronews υπογράμμισε ότι «ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψη μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας κλπ. Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων και η Δήλωση εν συνεχεία που θα γίνει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιστεύω θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».

Αναστασιάδης: Δείχνει ασέβεια η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη

Σε ερώτηση που έγινε στον Ν. Αναστασιάδη αν θα ζητούσε κάτι που ξεπερνά την στήριξη στα λόγια από την ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω, από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί το θέμα είτε στις 28 Μαΐου όταν θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν».

Πρόσθεσε δε, ότι «στην Παρέμβαση μου έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά για τρίτα κράτη έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει, οφείλω να πω, έντονη την επιθυμία, επιτέλους η ΕΕ – αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- πως έμπρακτα πρέπει πια η ΕΕ να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί με κράτη μέλη».

Στάση αναμονής από ΕΕ

Μετά την αναφορά του Α. Τσίπρα για την σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018 και την δήλωση πως «τώρα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της ΕΕ να τηρήσει τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018», αλλά και τις δηλώσεις Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν σειρά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να πάρει θέση.

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα ανταποκριθεί» με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.