Ως αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το καθ’ ύλην αντικείμενό μου, αλλά εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα, όσον αφορά για τον πρωτογενή τομέα. Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια και να επαναλάβω και εγώ, μετά τους ειδικούς και τους επιστήμονες, ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Πλην όμως, είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τον πρωτογενή τομέα, για την κτηνοτροφία. Έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, Κόρινθο, Αττική και δυστυχώς και Κρήτη» σημείωσε αρχικά και συνέχισε:

«Πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε τα εξής, τα οποία προτείνουμε: Πρώτον, να γίνει η έρευνα για το πώς εισήλθαν τα μολυσμένα ζώα με σκοπό να μην έχουμε στο μέλλον. Το οφείλουμε αυτό στους κτηνοτρόφους μας και δεύτερον πρέπει η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους. Με άλλα λόγια, η καραντίνα έχει ως συνέπεια τα πρόβατα να μη βγαίνουν έξω. Αυτό δεν το ξέρουν πολλοί, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε ζωοτροφές. Το οποίο σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Θέλει χρήματα. Και το δεύτερο κομμάτι είναι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Συνάντησα προχθές τους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν και είναι τώρα οι άνθρωποι στο μηδέν. 500 ζώα θανατώθηκαν. Έτσι λένε τα πρωτόκολλα. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Επαρχίες ολόκληρες εξαρτώνται από την κτηνοτροφία. Και το 50% της παραγόμενης φέτας στην Ελλάδα είναι στη Θεσσαλία. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι για τη Θεσσαλία η κτηνοτροφία είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα και πρέπει η κυβέρνηση να το δει ως εθνικό πλέον θέμα και να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κονδύλια τα οποία θα απαιτηθούν».

Παράταση των μέτρων

Για μία εβδομάδα πρόκειται να επεκταθούν τα μέτρα περιορισμού, μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής ζώων λόγω της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της ζωονόσου.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μία φορά ότι η πανώλη είναι μια ίωση, η οποία αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προφανώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι υπήρξε ένας αρχικός εντοπισμός στις 11 Ιουλίου στην περιοχή της Καλαμπάκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων» είπε ο υπουργός.

«Μετά από μια βδομάδα υπήρξαν κρούσματα στην περιοχή της Ελασσόνας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και βεβαίως υπήρξε μια κλιμάκωση καταγραφής κρουσμάτων σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας» πρόσθεσε.

«Λήφθηκαν μέτρα τα οποία αφορούσαν στον περιορισμό των δύο ζωνών, των ζωνών των τριών και δέκα χιλιομέτρων αντίστοιχα, προστασίας και επιτήρησης αντίστοιχα, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την όποια μετάδοση θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη λοίμωξη σε συγκεκριμένο χώρο και ταυτόχρονα λήφθηκαν και μέτρα σε σχέση με την μετακίνηση των ζώων, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να απαγορεύσουμε από την προηγούμενη εβδομάδα τη μετακίνηση των ζώων, ακριβώς γιατί είναι ο τέλειος τρόπος μέσα από τον οποίο γίνεται η διασπορά της νόσου».

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας που έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με την συμβολή όλων των φορέων και βεβαίως όλων των απαραίτητων επιστημόνων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την συμβολή 100+ κτηνιάτρων και του υπουργείου αλλά και όλων των οργανισμών του υπουργείου καταφέραμε να οργανώσουμε όλα αυτά τα κλιμάκια ελέγχου προκειμένου στην πραγματικότητα να κλείσουμε όσο γινόταν πιο γρήγορα τον κύκλο, ειδικά στην Θεσσαλία που παρατηρήθηκε ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές και που έπρεπε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να δράσουμε ώστε να μην υπάρχει επέκταση της νόσου».

Ο κ. Τσιάρας τέλος σημείωσε ότι όσο πιο γρήγορα περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου τόσο πιο γρήγορα θα περιορίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών των αιγοπροβάτων στη χώρα μας.