«Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο. Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους» περιέγραφε το πρωί της Τρίτης στο Mega ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away» πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης περιέγραψε μία ζοφερή πραγματικότητα αναφορικά με τη διασπορά που λαμβάνει σήμερα χώρα στην κοινωνία, θέτοντας την όποια αποκλιμάκωση τουλάχιστον στα μέσα Απριλίου, και κάνοντας λόγο έως και για περισσότερα από 5.000 κρούσματα ημερησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο που θα χρειαστεί νοσηλεία. Ο ίδιος υποστήριξε πως το επιδημιολογικό φορτίο θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το λιανεμπόριο, πως θα πρέπει να επιτραπεί στον κόσμο να μετακινηθεί στο χωριό του, ενώ για την εστίαση, υποστήριξε πως το άνοιγμά της «θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα».

Στα χέρια Γεραπετρίτη – Σκέρτσου τα επόμενα βήματα

Την ίδια ώρα, διπλή εμφάνιση σε δύο τηλεοπτικά κανάλια έκανε ο στενός πυρήνας της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου που ωθεί συνεχώς τις εξελίξεις και την επιτροπή Λοιμωξιολόγων, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να μιλά στο ΣΚΑΪ και τον Άκης Σκέρτσο στο Mega.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που παρενέβη και στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας προβληματισμό και αντιδράσεις στις τάξεις των επιστημόνων για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του μεγάλου προβλήματος», υποστηρίζοντας πως με τη χρήση των self tests είναι δυνατό να ανοίξουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα, καθώς και «εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα».

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου υποστήριξε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απόλυτη εγρήγορση» για την πανδημίας, είδε σταθερότητα στις εισαγωγές ασθενών παρά τις συνεχείς αυξήσεις των προηγούμενων ημερών, και έκανε λόγο για μία «μικρή υστέρηση αναμονής» για τις κλίνες ΜΕΘ, δίνοντας και αριθμούς, και συγκεκριμένα, μιλώντας για περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά που βρίσκονται σε αναμονή για εισαγωγή σε ΜΕΘ. «Παρά ταύτα όλα τα κρούσματα βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, τους παρέχεται απόλυτη ιατρική κάλυψη. Υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η υποστήριξε.

Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε σε «βαλβίδες αποσυμπίεσης» στην προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει για το άνοιγμα της εστίασης, υποστηρίζοντας πως «δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα», και κάνοντας λόγο για μία συμφωνία «εμπιστοσύνης και αλήθειας με τους πολίτες για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία». Μίλησε για «όπλα» στη φαρέτρα της κυβέρνησης, αναφερόμενος στα self tests, αλλά και στο «μεγάλο ρεύμα εμβολιασμού, τα self test τα οποία πλέον έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην αγορά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και έχουμε και τον καιρό, ο οποίος βελτιώνεται και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιδημιολογική εξάπλωση».

Περιέγραψε την πρόθεση της κυβέρνησης «να ανοίξει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πρωτίστως τα Λύκεια», ενώ αντιπαρέβαλε πως «η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν ανοιχτή για μεγαλύτερο διάστημα και υπάρχει η δυνατότητα να επιμηκυνθεί η σχολική περίοδος, πράγμα που δεν είναι εύκολο σε ό,τι αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Πρόσθεσε πως «και οι δύο εβδομάδες των σχολείων που ελπίζουμε να ανοίξουμε μέχρι το Πάσχα, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, και μαθησιακή και ψυχολογική, για τα παιδιά». Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις σημειώσε πως «εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να υπάρχει η υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες», προχωρώντας σε μία αμφίβολη επιστημονικά διαπίστωση πως «το λογικό είναι, περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογική επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες».

Την ίδια ώρα, στην εμφάνισή του στο Mega βρισκόταν στο ίδιο μήκος κύματος ο έτερος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Άκης Σκέρτσος, να υπερασπίζεται τη χρήση των self tests και τα ανοίγματα που μπορούν αυτά να βοηθήσουν.

«Όλοι θέλουμε να ανοίξει σταδιακά, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής δημόσιας υγείας» υποστήριξε ο έτερος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στα της πανδημίας. Έριξε για ακόμα μία φορά το μπαλάκι της ευθύνης στην επιτροπή Λοιμωξιλόγων, σημειώνοντας πως «κάνει συστηματική αξιολόγηση κάθε εβδομάδα, καθημερινά των δεικτών κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία σε κάθε περιοχή της χώρας. Και βάσει αυτών των συμπερασμάτων εισηγείται περιοριστικά ή όχι, μέτρα».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, υποστηρίζοντας πως «μέτρα στήριξης έχουν δοθεί. Στις τρεις αυτές περιοχές λειτουργούν 10.000 λιανεμπορικές επιχειρήσεις που, από την αρχή της πανδημίας, έχουν λάβει περίπου 123 εκατ. ευρώ σε μέτρα οικονομικής στήριξης, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοι μέσα από τις επιστρεπτέες αλλά και άλλα μέτρα, όπως μειώσεις ενοικίων, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τώρα η έκτακτη αποζημίωση από 1.000 ως 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που μένει κλειστή».

Όπως ανέφερε ο Α. Σκέρτσος, «αυτό που προβλημάτισε έντονα την επιτροπή και την κυβέρνηση για τις τρεις περιοχές είναι η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης με την επάρκεια του υγειονομικού συστήματος να φροντίσει να νοσηλευθούν σωστά οι ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε στην έκτακτη απόφαση την Παρασκευή (…) Σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση».

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο Α. Σκέρτσος υποστήριξε πως «έχουμε πλέον το εργαλείο των οικιακών τεστ για όλους τους μαθητές. Συνεπώς αυτός ο οποίος διαγιγνώσκεται θετικός, θα μπορεί να κάνει κι ένα δεύτερο επαναληπτικό, δωρεάν τεστ, και να μένει στο σπίτι, άρα να μην μεταφέρει τον ιό στο σχολείο -αυτή είναι η βασική διαφορά. Και μόλις καταφέρουμε την επόμενη εβδομάδα να έχουμε επάρκεια τεστ και για το λιανεμπόριο, το ίδιο θα ισχύσει και για αυτό. ‘Αρα, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο οργανωμένα και με ασφάλεια». Άφησε και αυτός το ενδεχόμενο ανοιχτό για επαναλειτουργία των σχολείων την προσεχή Δευτέρα.

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για το προσεχές Πάσχα, ο ίδιος σημείωσε πως
«είναι νωρίς ακόμη, ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».

«Το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, μπορεί και να φέρνει ανάποδα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ειδικοί της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας» έριξε και πάλι βέλη στους επιστήμονες ο συνεργάτης του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη, με ασφάλεια, επιστροφή σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και με τα κρούσματα, τα οποία θα πλήττουν όλο και λιγότερο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού και παθήσεις υψηλού κινδύνου», υποστηρίζοντας πως αυτό το γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα νοσοκομεία μας, ωστόσο «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».