Επισήμανε ότι το κόμμα του είχε απευθύνει κάλεσμα για διερεύνηση προγραμματικών συγκλήσεων σε όλα τα κόμματα, που αρνήθηκαν, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, που απέρριψε την πρόταση εξαρχής και του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκε θετικός μόνο μετά την Κυριακή της κάλπης. «Δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί του κ. Τσίπρα» επανέλαβε.
«Αν στην Ελλάδα υπήρχε ένα σύνταγμα όπως της Γερμανίας θα μπορούσαμε να κάτσουμε 3 – 3,5 μήνες που είχε υπηρεσιακή καγκελάριο τη Μέρκελ. Εδώ το Σύνταγμα μας μάς, λέει τρεις μέρες, δεν μπορείς να κάνεις τέτοια σοβαρή συζήτηση» ανέφερε συμπληρώνοντας πως δεν έχει καμία προτίμηση για το ποιο κόμμα.
Απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος για κατάρρευση των τραπεζών εξέφρασε την ελπίδα πως όχι και την πεποίθηση πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σταθερές τράπεζες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Credit Suisse, και καταλογίζοντας ανευθυνότητα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες μας είναι σταθερές.
Σε μπαράζ ερωτήσεων και κινδυνολογιών με αφορμή το σχέδιο «Δήμητρα» ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι αυτό βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 από 2019 και ότι «κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι το φέραμε τώρα. Είναι πάγια θέση του κόμμάτος μας».
«Η Κριστίν Λαγκάρντ σχεδιάζει τέτοιο πιλοτικό σύστημα, ακριβώς το ίδιο. Το “Δήμητρα” είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών παγκοσμίως» είπε και χαρακτήρισε ανοησία τα περί επιδιώξεων εξόδου από την ευρωζώνη.
«Στήνεις το σύστημα που στήνει αυτή τη στιγμή ο Άντριου Μπέιλι στο κεντρικό , πάνω στο taxisnet. Με άλλα λόγια κάθε ΑΦΜ έχει ένα λογαριασμό. Με ένα PIN μπορείτε να μεταφέρεται χρήματα από το ΑΦΜ, σε ευρώ, σε ιδιώτη ή να πληρώνεται το κράτος. Ξαφνικά έχετε ένα σύστημα πληρωμών, που είναι εκτός τραπεζών και δημιουργεί ωραίο ανταγωνισμό με τις τράπεζες» εξήγησε απαντώντας επίσης τα εξής: «Είναι για να αναπνέουμε εκτός των τραπεζών. Δεν χρειάζεται να το δεχτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα».
Επίσης, ανέφερε πως το σύστημα «Δήμητρα» είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύει επιστημονικά ο ίδιος για πάνω από 20 χρόνια και εκτίμησε πως το θέμα ήλθε τώρα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, μετά την ανάσυρσή του από την «Ομάδα Αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για δημιουργία τοπικών νομισμάτων, σημείωσε πως είναι «πολύ παλιά ιδέα, λειτουργεί στην Ελβετία, την Αυστραλία. Είναι περιορισμένης σημασίας», κατά την άποψή του, αλλά μπορεί σε ένα χώρο, όπως η βόρεια Ελλάδα, η Θράκη, η Ήπειρος, να λειτουργήσει μόνο, όμως, σε συνδυασμό με ένα σύστημα σαν το «Δήμητρα», που προτείνει το κόμμα του. Όπως επιχειρηματολόγησε δε, «βοηθάει να γίνονται περισσότερες συναλλαγές στον τόπο, αλλά αυτό πρέπει κάπου να χτισθεί». Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πλήρωσαν δύο δισ. ευρώ «στους τραπεζίτες για πράγματα που έχουν μηδενικό κόστος για τις τράπεζες».
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης κατέθεσε τις απόψεις του για το τραπεζικό σύστημα εν γένει. «Το μόνο που κρατάει μια τράπεζα από το να μην καταρρεύσει, είναι η κεντρική τράπεζα». «Έχουμε μια σιγοβράζουσα τραπεζική κρίση διεθνώς, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι» τόνισε.
Κλείνοντας παρέθεσε τις βασικές προτάσεις του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλωνν το σχέδιο «Δήμητρα», το σχέδιο «Οδυσσέας» για τα κόκκινα δάνεια, η πρότασή του για το Υπερταμείο, η πρόταση για το ΦΠΑ, η πρόταση για την κατάργηση της προπληρωμής φόρου. Και, ζήτησε «να γίνεται σοβαρή συζήτηση και όχι κοκορομαχίες, που είναι άνευ ουσίας μεταξύ κομμάτων που τελικά συμφωνούν σε όλα».
Ερωτηθείς, τέλος, για τα χρήματα που κερδίζει στο εξωτερικό από τα βιβλία και τις ομιλίες του, απάντησε πως όλα τα ποσά τα εισάγει στη χώρα μας. «Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που εισάγει, Όλα τα χρήματα τα φέρνω εδώ ομιλίες και διαλέξεις. Δεν έχω εξάγει ένα ευρώ. Πληρώνομαι έξω και εισάγω στην Ελλάδα» απάντησε.