Η τρόικα αποφάσισε την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική κρατική FS, αποκάλυψε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε τις συνομιλίες του με τους Τροικανούς. «Μα τους λέω, οι Ιταλοί που θέλετε να πάρουν τα τρένα καταρχάς είναι μια κρατική εταιρεία, ανήκει 100% στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, το οποίο δεν έχει “μία” να βάλει για επενδύσεις στα ελληνικά τρένα και με κοίταγαν και βαριόντουσαν όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι εδώ χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις, χρειάζεται μεταφορά τεχνογνωσίας, να χτίζονται σοβαρά τρένα στην Ελλάδα, να υπάρχει μία δημιουργία θέσεων εργασίας στην υψηλή τεχνολογία, κάτι που μπορούν να το κάνουν οι ιαπωνικές εταιρείες, κινεζικές εταιρείες γαλλικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήταν ο Τόμας Βίζερ και ο Ντέκλαν Κοστέλο, συγκεκριμένα δύο άτομα, τα οποία ουσιαστικά μου είχαν πει το εξής, εμείς έχουμε αποφασίσει ήδη, τα αεροδρόμια σας θα τα πάρουν οι Γερμανοί, το λιμάνι σας θα το πάρουν οι Κινέζοι και το τρένο σας θα το δώσουμε στην FS. Ήταν από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο του 2015 σε διάφορες συζητήσεις, δεν ήταν μόνο μία. Όταν τους λέω, γιατί τη συγκεκριμένη εταιρεία, ξέρετε τι μου είπε ο Ντέκλαν Κοστέλο; Μου λέει, να μη δώσουμε και κάτι στους Ιταλούς; Πώς θα συμφωνήσουν, να πάρουν τα αεροδρόμιά σας οι Γερμανοί; Χώρας πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Γι’ αυτό δεν υπήρχε πιθανότητα να υπογράψω εκείνο το μνημόνιο και γι’ αυτό παραιτήθηκα το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνθηκολόγησε με αυτούς τους κυρίους» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.