Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εν κρυπτώ και χωρίς σχετική διαβούλευση είχαν φτιάξει μια λίστα με την οποία επρόκειτου να μεταβιναστούν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου στη θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Στα μέσα Ιουνίου του 2019, με υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δημιουργήθηκε μία λίστα με 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία επρόκειτο να περάσουν στο Υπερταμείο. Η δημοσιοποίηση της λίστας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς όταν οι κωδικοί των ακινήτων ταυτοποιήθηκαν, αποδείχθηκε ότι δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κι επίσης, ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 2.329 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού, σε πολλές ανακοινώσεις τους, ουσιαστικά υπονόησαν ότι η λίστα καταρτίστηκε βιαστικά κι έχει λάθη, υποσχόμενα πολλές φορές ότι η λίστα θα αναθεωρηθεί και ότι «δεν θα μεταβιβαστεί κανένα ακίνητο που υπάγεται στις σχετικές εξαιρέσεις» του νόμου του 2016, στον οποίον βασίστηκε η υπουργική απόφαση.

Τελικά, οι αρχαιολογικοί χώροι είχαν εξαιρεθεί, ωστόσο το ζήτημα των οπολοίπων, περίπου 8.000 ακινήτων παρέμενε.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι δήμοι Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου, ενώ η απόφαση ακυρώνεται στο σύνολό της, ανεξάρτητα από το εάν προσέφυγε κάποιος Δήμος ή όχι.

H δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη

Ακυρώνοντας την μεταβίβαση από τον κ. Τσακαλώτο 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε σαν να μην άντεξε να ποιεί την νήσσαν μπροστά στο απροκάλυπτο ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Από μια άλλη, πιο νηφάλια σκοπιά, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν κατήγγειλε το ξεπούλημα αυτό καθ’ εαυτό. Απλά ζήτησε να κρατούνται τα νομικά προσχήματα – λες και αυτό ήταν το θέμα – λες και το ζητούμενο ήταν το πόσο επιτήδειοι ήταν οι νομικοί του κ Τσακαλώτου – λες και, τώρα που οι νομικοί του κ. Σταϊκούρα θα κάνουν το ξεπούλημα πιο νομότυπο, όλα θα γίνουν αγγελικά πλασμένα.

Πίσω απ’ όλα αυτά, ένα έχει σημασία: Η ανελέητη επίθεση της ολιγαρχίας-χωρίς-σύνορα σε κάθε τι δημόσιο, είτε αυτό είναι αγαθό είτε υπηρεσία είτε περιουσία. Πρόκειται για στρατηγική επίθεση στην οποία επιδόθηκαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Ακόμα και σήμερα, που το Δημόσιο είναι το μόνο κάνει κάτι εναντίον της πανδημίας, οι κυβερνώντες σκαρφίζονται εισβολή ιδιωτών στο ΕΣΥ – ΣΔΙΤ τις λένε.

Όχι, η απόφαση του ΣτΕ δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι ανικανότερος του κ. Σταϊκούρα. Σημαίνει ότι είναι επικίνδυνος. Ότι, στο όνομα της Αριστεράς, έστρωσε το δρόμο στη Νέα Δημοκρατία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας να οργανώσουν στο πιο νομιμόφρων τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που το 5ο Μνημόνιο και η νέα λεηλασία είναι στα σκαριά.