«Δεν σας πειράζει το βαν της γερμανικής πρεσβείας που κυκλοφορούσε στην Αθήνα, σε μια χώρα, που εσείς με τις υπογραφές σας, κάνατε χρεοδουλοπαροικία τους. Δεν σας πείραζε η NSA που παρακολουθούσε τον Κώστα Καραμανλή. Που παρακολουθούσε εμένα, άλλους. Αναρωτιέμαι, για τον Τζούλιαν Ασάνζ τι λέτε; Καλά κάνει και σαπίζει στο ‘Γκουαντάμο της Βρετανίας’ επειδή μας κατέδειξε τι κάνανε οι κυβερνήσεις, στο όνομά μας, εναντίον των δημοκρατιών μας;», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε ότι το ΜέΡΑ25 θέλει διάφανη εξουσία, εταιρική και κρατική, και προστατευμένους πολίτες θεσμούς νομικά στέρεους.
«Τολμήσατε να εγκαλέσετε εμένα επειδή μαγνητοφωνούσα το Eurogroup. Καλά σοβαρολογείτε; Το έχει ξεκαθαρίσει ο ‘Αρειος Πάγος, με απόφασή του το 2014, ότι το να μαγνητοφωνείς συσκέψεις στις οποίες συμμετέχεις, στο πλαίσιο της άσκησης των δημοσίων καθηκόντων σου, είναι απολύτως νόμιμο. Εγώ ήθελα να υπάρχουν αποδείξεις για το τι λεγόταν εκεί μέσα, εκ μέρους πολιτών της Ευρώπης εναντίον της Ευρώπης, εναντίον της Γερμανίας, εναντίον της Ελλάδας. Για να μην μπορείτε εσείς, ο Ρουμπάτης, η Wall Street Journal να λένε ψέματα για το τι ειπώθηκε στο Eurogroup. Διαφάνεια στην εξουσία, προστατευμένοι πολίτες. Αυτή είναι γραμμή του ΜέΡΑ25 με την οποία θα παλέψουμε μέχρι τέλους», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να δοθεί στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, με νομοθετική ρύθμιση, η δυνατότητα, «όταν πρόκειται για παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών, ο πρόεδρος της Αρχής να μπορεί να γνωρίζει τι έγινε, να μπορεί να ελέγξει την ΕΥΠ, να μπορεί να ελέγξει ακόμα και τον εισαγγελέα ο οποίος υπογράφει όποιο χαρτί του δώσουνε από την ΕΥΠ», γιατί «δεν μπορεί να υπάρχει μια ΕΥΠ, με τέτοια υπερδύναμη, δηλαδή την παρακολούθηση όλων των Ελλήνων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς κάποιος δικαστής να μπορεί να ενημερώσει ότι ήλεγξε και ότι η παρακολούθηση ήταν σωστή». Είναι ντροπή, επέμεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που σήμερα ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σχολίασε και όσα είπε ο πρωθυπουργός για την πληροφόρηση του από την ΕΥΠ.
«Κύριε Μητσοτάκη, είπατε ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξέρει τι κάνει η ΕΥΠ (που με νόμο πήρατε υπό την εξουσία σας), ούτε μπορεί να μάθει. Ελπίζω τα αυτιά μου να με γέλασαν. Ένας πλοίαρχος δεν μπορεί ξέρει κάθε στιγμή τι γίνεται σε κάθε κομμάτι του πλοίου. Αλλά είναι υπεύθυνος για το πλοίο. Και δεν έχει δικαίωμα να πει ‘και να θέλω να μάθω, δεν θα πω’. Δεν είναι δυνατό. Μπορεί να μην έχεις όλη την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, αλλά το να λες ότι ως πλοίαρχος, ο πρωθυπουργός, ‘και να θέλω να μάθω τι συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, δεν μπορώ να ξέρω’ αυτό δεν είναι λογικό», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα σχολίασε και την αναφορά του πρωθυπουργού στην Χρυσή Αυγή. «Σε άλλα κοινοβούλια, όταν πρωθυπουργός ή υπουργός πιάνεται ψευδόμενος παραιτείται. Είναι ή δεν είναι αλήθεια, μας μεταφέρουν οι δικηγόροι, για παράδειγμα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, πρωταγωνιστής στη δίωξη και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ότι σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, και δεν βοήθησε η παρακολούθηση κανενός χρυσαυγίτη στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τη δικογραφία. Οπότε είπατε ψέματα», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Απαντώντας στις προσωπικές αναφορές που έκανε για το πρόσωπο του ο πρωθυπουργός, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ήρθε ως τιμητής, αν και κατηγορούμενος».
Σχολίασε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είχε δώσει μια υπόσχεση στα μέλη της ΝΔ, για να γίνει πρόεδρος του κόμματος, δηλαδή να προχωρήσει στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο Βαρουφάκη, δεν την προχώρησε. «Σας εκλιπαρούσα, σας παρακαλούσα, σας απειλούσα να την κάνετε. Δεν την κάνατε. Αυτός ο συνδυασμός θράσους και δειλίας, θα είναι αυτό που θα μείνει από το ξεφούσκωμα της φούσκας της Μητσοτάκης ΑΕ», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.