Μιλώντας στο OPEN, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως «αυτό που συνέβη το 2010 ήταν ένα έγκλημα εναντίον της λογικής με αποδέκτες και θύματα τόσο τους Έλληνες εργαζόμενους όσο – και αυτό το έλεγα από το 2010 – όσο και τους Γερμανούς εργαζόμενους».

«Εγώ θεωρώ ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι ένας συμπαθητικός άνθρωπος, δεν θεωρώ ότι ξύπνησε μία μέρα και αποφάσισε να διαβάλει τους Έλληνες. Αυτό που συνέβη κατά τη δική μου εκτίμηση είναι το εξής. Θέλω να σας θυμίσω ότι τον Απρίλιο του 2009, ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ελληνικού δημοσίου την πήραν τηλέφωνο κάποια στιγμή την κ. Μέρκελ από το υπουργείο Οικονομικών και της είπαν ότι αν δεν δώσουμε, η κυβέρνησή της δηλαδή, 600 δισεκατομμύρια στις γερμανικές τράπεζες εντός 24 ωρών τα ΑΤΜ των γερμανικών τραπεζών θα πάψουν να λειτουργούν», προσέθεσε.

«Αυτό της ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία βεβαίως. Δεν κατάλαβε πως αυτές οι τράπεζες που έβγαζαν τρισεκατομμύρια μέχρι χθες, ξαφνικά να χρειάζονται 600 δισεκατομμύρια του γερμανικού δημοσίου. Το έκανε τέλος πάντων χωρίς να το πολυκαταλαβαίνει. 8-9 μήνες μετά την ξαναπήραν τηλέφωνο και της είπαν: ‘ξέρεις κάτι; Πρέπει να δώσουμε άλλα 500 δισεκατομμύρια στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες γιατί καταρρέουν’. Λέει ‘βρε παιδιά γιατί; 600 τους δώσαμε’. Και η απάντηση είναι επειδή θα έχει δυσκολίες αποπληρωμής το ελληνικό δημόσιο, μετά αυτό θα πάει στο ισπανικό, το πορτογαλικό κλπ. Θα ξεκινήσει αυτό το ντόμινο. Και γυρνάει και τους λέει: ‘Εγώ να πάω ξανά στην ομοσπονδιακή βουλή να τους ζητήσω ξανά χρήματα για τις ίδιες γερμανικές τράπεζες δεν το κάνω’», συνέχισε την ανάλυσή του.

«Οπότε έπρεπε να σκεφτούν έναν άλλο τρόπο να το πασάρουνε. Και το πασάρανε ως αλληλεγγύη με τους τεμπέληδες Έλληνες, επειδή είμαστε Ευρώπη τι να κάνουμε. Πρέπει να τους τα δώσουμε. Αλλά ταυτόχρονα θα τους πνίξουμε για να μάθουν να είναι τεμπέληδες. Οπότε το αφήγημα του τεμπέλη Έλληνα ήταν κομμάτι της αγωνιώδους προσπάθειας της κ. Μέρκελ να κρύψει ότι οι γερμανικές τράπεζες είχαν πτωχεύσει», κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης.

Απαντώντας σε ερώτημα τι θα έλεγε στην Άνγκελα Μέρκελ σήμερα σημείωσε: «Κοιτάξτε για το 2015 δεν θα της έλεγα τίποτα. Γιατί γνωρίζω ότι γνωρίζει ότι γνωρίζω. Το 2015 ήθελε να πνίξει μία κυβέρνηση που έλεγε όχι στην τρόικα. Και ο λόγος δεν χρειάζεται να τον μελετήσω και να τον αναλύσω. Τον έχει εξηγήσει ο Σόιμπλε. Γιατί κάποια στιγμή στις συζητήσεις μου με το Σόιμπλε όταν ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και του έθεσα ένα αμείλικτο ερώτημα κάτω από την αμείλικτη πίεση που μου έθετε εκείνος να υπογράψω, να υπογράψω, να υπογράψω. Εσύ στη θέση μου θα το υπέγραφες; Και γυρνάει και μου λέει προς τιμήν του. Όχι δεν θα το υπέγραφα. Ως πατριώτης μάλιστα μου είπε. Τότε γιατί το υποβάλεις σε μένα; Και μου εξήγησε ο άνθρωπος. Μου λέει ‘δεν καταλαβαίνεις; Άμα είμαστε μαλακοί μαζί σας μετά θα ζητάνε οι Γάλλοι. Πώς θα επιβληθώ εγώ στο Παρίσι που θέλει να έχει το μάρκο και θέλει να αποφασίζει και για τον εθνικό της προϋπολογισμό’. Οπότε καταλαβαίνετε ότι και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έβλεπαν την Ελλάδα σαν ένα πεδίο δόξης μιας αυστηρότατης λιτότητας όχι επειδή βοηθούσε την Ελλάδα, όχι επειδή θα παίρνανε τα χρήματά τους πιο γρήγορα έτσι αλλά επειδή υπήρχε μία συνεχείς κόντρα με το Παρίσι».