Η ερώτηση του TPP: 

Τα τελευταία χρόνια η αιολική ενέργεια προωθείται σχεδόν βίαια, όπως στην Τήνο και το πάνειο όρος. Το ΜέΡΑ25 έχει σαφή θέση σχετικά, εξ ου και βλέπουμε και εκπροσώπους σας παρόντες σε αυτούς τους αγώνες των κατοίκων. Σας ακούσαμε να περιγράφετε ένα διαφορετικό πλαίσιο, να μιλάτε για πλωτές ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, που δεν θα επεμβαίνουν στο τοπίο και δεν θα είναι ορατές από τα νησιά. Στα διεθνή παραδείγματα, πχ. Αγγλίας, Γερμανίας, Δανίας, ποια είναι η μέχρι τώρα αποτίμηση της λειτουργίας τους;  

Και ένα θέμα πιο ειδικό: Την Τρίτη επισκεφτήκατε τις Σταγιάτες, την επόμενη του ψηφίσματος του χωριού απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προωθούν την εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού. Τι πρωτοβουλίες σκέφτεστε να αναπτύξετε σχετικά με αυτό το ζήτημα; 

Και η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη:

«Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, η θέση μας είναι ξεκάθαρη την είπα και χθες εδώ στη ΔΕΘ με τη φράση “καμία χερσαία ανεμογεννήτρια”, τελεία. Πλωτές. 

Οπότε απαντώ τώρα στο ερώτημά σας, ποια είναι η αποτίμησή μας και γενικότερα η αποτίμηση των ειδικών για το θέμα των πλωτών ανεμογεννητριών.

Θα σας πω το εξής: στη Βρετανία σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πλωτές, ή τουλάχιστον θαλάσσιες ανεμογεννήτριες – κάποιες έχουν βάσεις σε βυθούς, αλλά είναι στα ανοιχτά-  παράγουν το 40% της συνολικής ενέργειας καθημερινά, είναι ένα συντριπτικό ποσοστό. 

40% σήμερα συνολικά στη Βρετανία, 51% είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, συμβαίνει σήμερα. 

Στη Δανία αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. Δεν θυμάμαι ακριβώς αυτή τη στιγμή ποιο είναι, αλλά είναι μεγαλύτερο. 

Και αυτό που συμβαίνει είναι το εξής ότι σιγά-σιγά καθημερινά σχεδόν οι τεχνολογίες αυτές βελτιώνονται. Γίνονται όλο και πιο φθηνές οι κιλοβατώρες που παράγονται από αυτές τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες που δεν στηρίζονται στο βυθό ήταν παραδοσιακά πιο ακριβές αλλά σιγά-σιγά μικραίνουν σε μέγεθος, αυξάνονται σε απόδοση, έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη και παράγουν πολύ περισσότερες κιλοβατώρες από συγκεκριμένες ροές ανέμου. Η Κίνα επιδίδεται γοργά, το ίδιο και η Νορβηγία σε αυτές τεχνολογίες. Το μόνο ερώτημα για τη χώρα μας είναι: εμείς θα μείνουμε πίσω και σε αυτό; Αυτό είναι το ερώτημα. 

Δεν είναι αν δουλεύουν αυτές οι τεχνολογίες, είναι αν θα τις εκμεταλλευτούμε. 

Το ζήτημα είναι να αποκτήσουμε εμείς πρώτοι συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτές τις τεχνολογίες τουλάχιστον στη Μεσόγειο, γιατί στη Μεσόγειο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. 

Στο Αιγαίο ιδίως έχουμε τεράστια ενέργεια που περιμένει αυτές τις πλωτές ανεμογεννήτριες να τις κινητοποιήσει και να παράξει ηλεκτρική ενέργεια.

Όσο αφορά για το κίνημα στις Σταγιάτες είναι ένα διπλό κίνημα. Έχει να κάνει με το νερό και έχει να κάνει και με τα σκουπίδια. Οσον αφορά το νερό, ποιος δεν γνωρίζει τις όμορφες πήγες στο Πήλιο. Είναι απίστευτο ότι η ελληνική παρασιτική ολιγαρχία στην προσπάθειά της να αποκομίσει πηγές προσόδου, αφού έχει καταστρέψει πάρα πολλές πηγές πλούτου τόσα χρόνια πριν την κρίση και στη διάρκεια της κρίσης με τα μνημόνια, τώρα στοχοποιεί και πηγές χωριών. Θέλουν να αγοράσουν το νερό, να το ιδιωτικοποιήσουν, να το εμφιαλώσουν, να το παρακάμψουν, δήθεν κοπτόμενοι για την προστασία των ντόπιων. Θέλουν να χλωριώσουν τις πηγές, λες και χρειάζεται χλωρίωση μια πηγή στο Πήλιο. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της “ιδιωτικομανίας”, της υπεξαίρεσης δημόσιων αγαθών εκ μέρους μιας παρασιτικής ολιγαρχίας. 

Οι άνθρωποι στις Σταγιάτες, τα κινήματα που συναντήσαμε χθες, μας γέμισαν ενθουσιασμό γιατί είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι ενταγμένοι σε κόμματα, που δεν το κάνουν για να κερδίσουν κάτι, αλλά για να σώσουν τον αέρα, το δικαίωμα στην αναπνοή, το δικαίωμα να κρατήσουν τις πηγές τους στα χωριά του Πηλίου. 

Εμείς μπήκαμε στη Βουλή για να είμαστε η φωνή τέτοιων κινημάτων. Χωρίς καμία πρόθεση να εκμεταλλευτούμε αυτά τα κινήματα. Το γνωρίζουν, γι’ αυτό και μας δέχονται τόσο θερμά. Εμείς ένα πράγμα απλό τούς είπαμε -απαντώντας στο ερώτημά σας τι θα κάνουμε-: τους είπαμε: πείτε μας τι να κάνουμε. Γράψτε μας ερωτήσεις να τις καταθέσουμε στη Βουλή. Προτείνετέ μας τροπολογίες να καταθέσουμε στη Βουλή. Πείτε μας τι να κάνουμε, πού να πάμε, εννιά βουλευτές είμαστε. Δώστε μας εντολές. Είμαστε εδώ για να μας δίνετε εντολές. Αυτή είναι η συνεισφορά που μπορούμε να έχουμε σε αυτά τα αυτόνομα κινήματα. »

Δείτε το σχετικό απόσπασμα του βίντεο εδώ.