Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη και Νεκταρία Ψαράκη 

Στην εκπομπή «Κοινωνία, ώρα Press» της Τετάρτης, 17/03/2022, καλεσμένος ήταν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε μία συζήτηση για την ακρίβεια, πρωτίστως ως οικονομολόγος. Ζητήσαμε από τον κ. Βαρουφάκη να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ακρίβειας από την αρχή, προκειμένου να εξηγήσουμε στους πολίτες, σε απλά και κατανοητά Ελληνικά, για ποιο λόγο βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματός τους δεκαπλάσιους, πώς κατέληξαν οι τιμές στις αντλίες καυσίμων να προκαλούν ίλιγγο, και πώς καταντήσαμε με τα ίδια χρήματα να αγοράζουν από το σούπερ μάρκετ τα μισά προϊόντα.

Αρχικά, κ. Βαρουφάκης, εξηγεί ότι θα πρέπει να διαχωριστεί το διεθνές πρόβλημα από το ελληνικό πρόβλημα: «Υπάρχει πρόβλημα όντως. Υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός και υπάρχει η ενίσχυση προβλήματος εδώ στη χώρα μας. Ας ξεκινήσουμε από το διεθνές. Γιατί αυξήθηκαν τα κόστη στην ενέργεια αλλά και σε άλλα αγαθά; Ο λόγος έχει να κάνει με τον κορωνοϊό. Πάτησαν ένα κουμπί και κλειστήκαμε όλοι στα σπίτια μας μπας και γλιτώσουμε. Σταματήσαμε να κυκλοφορούμε όλοι, όλη η οικουμένη σταμάτησε. Το μόνο που δε σταμάτησε ήταν τα πλοία. Τεράστια φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια, τα οποία ξεκίνησαν για παράδειγμα από την Κίνα, φορτωμένα με αγαθά και πήγαιναν στην Ευρώπη και στην Αμερική».

Παράλληλα, δεξαμενόπλοια γεμάτα με φυσικό αέριο που ξεκινούσαν από τα Αραβικά Εμιράτα και πήγαιναν προς την Κίνα, προς την Ευρώπη ή από το Τέξας προς την Ευρώπη, και φυσικά δεν μπορούσαν να σταματήσουν στη μέση του Ειρηνικού και του Ατλαντικού, συνέχισαν και έφταναν στον προορισμό τους, αλλά δεν ξεφόρτωναν διότι τα λιμάνια ήταν σε καθεστώς αργίας. Ξεφόρτωναν αργά. Κάποια στιγμή μέσα στο Lockdown ξεφόρτωσαν και βρίσκονταν εκεί. «Για σκεφτείτε, τα πλοία βρίσκονται τα όλα σε λάθος μέρος. Όταν οι κυβερνήσεις πάτησαν το κουμπί για να ξαναρχίσει η διαδικασία της παραγωγής στο τέλος του lockdown, όλα τα πλοία τα οποία κανονικά θα κουβάλαγαν φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τα Αραβικά Εμιράτα, δεν ήταν στα Αραβικά Εμιράτα, αλλά ήταν στον προορισμό. Εκεί που είχαν ξεφορτώσει. Το ίδιο και με τα container ships, όλα τα πλοία που κουβαλούσαν αγαθά, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ρούχα κ.α. Αυτά είχαν ξεμείνει στην Καλιφόρνια. Είχαν αδειάσει από την Κίνα και έμειναν εκεί», περιγράφει.

Όταν ξεκίνησε ξανά η οικονομία, τα βιομηχανικά προϊόντα μαζεύτηκαν στα λιμάνια αλλά τα πλοία ήταν κολλημένα στην Καλιφόρνια. Μέχρι να επιστρέψουν τα δεξαμενόπλοια πίσω στο Κατάρ για να γεμίσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, πέρασε καιρός. Για πρώτη φορά, όπως εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, δημιουργήθηκε μία πλεονασματική ζήτηση. Για πρώτη φορά η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά. Ο κόσμος ήθελε πετρέλαιο και δεν έβρισκε διότι το δεξαμενόπλοιο ήταν στην άλλη πλευρά του ωκεανού. Αυτό, όπως περιγράφει, ήταν το πρώτο στάδιο. Στο δεύτερο στάδιο, φεύγουν όλα τα πλοία από την Καλιφόρνια και πάνε πίσω στην Κίνα. Τα λιμάνια της Κίνας όμως δεν είναι φτιαγμένα για να φτάσουν όλα μαζί. Αυτό, φάνηκε κι εδώ στον Πειραιά. Μία τεράστια ουρά από πλοία για να ξεφορτώσουν στην COSCO. Αυτό έγινε επί χίλια στην Κίνα. Άρα τα αγαθά για να φτάσουν ξανά πίσω στην Αμερική και στην Ευρώπη, χρειάστηκε καιρός.

«Αυτό σήμανε μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης, αλλά και βεβαίως στην ενέργεια, διότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Τέξας που έρχεται στην Ευρώπη, ή από το Κατάρ που πηγαίνει στην Κίνα, άργησε να πάει, με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη στο φυσικό αέριο. Έτσι ξεκινάει η διαδικασία της αύξησης των τιμών. Ο πληθωρισμός ο οποίος είχε εξαφανιστεί από το 2008 και μετά, επιστρέφει. Καμία σχέση με Ουκρανία», εξηγεί.

Σημειώνει επίσης, ότι αν δούμε αυτό το σύστημα από το διάστημα, όλο το σκηνικό θα μοιάζει σαν αλυσίδα. Αν αποσυντονιστεί το σύστημα, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος. «Το κλίμα επομένως ήταν ήδη στραβό. Ήρθε και η Ουκρανία και παράγινε. Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, ο Πούτιν φαίνεται προετοιμαζόταν για την Ουκρανία. Το έκανε για να εκβιάσει βασικά την Γερμανία. Οι Αμερικάνοι, ασκούσαν πίεση στη Γερμανία εδώ και χρόνια να μην ανοίξει δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου, ενώ η Ρωσία πίεζε για το αντίθετο. Ξέρετε πως το έκαναν; Από τον πρώτο αγωγό φυσικού αερίου που έστελνε το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έκλειναν λίγο λίγο την κάνουλα. Τους έδιναν όλο και λιγότερο. Οπότε, το κλίμα ήταν ήδη στραβό. Είχαμε τα πλοία στην κατάσταση που προείπαμε. Υπήρχε και ο Πούτιν που έπαιζε αυτό το παιχνιδάκι για να ανοίξει ο δεύτερος αγωγός και το πράγμα χειροτέρεψε. Έρχεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που οι κερδοσκόποι σκέφτηκαν αμέσως ότι η ευρωπαϊκή ένωση θα αναγκαστεί να κόψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μιας και ξεκινούν οι κυρώσεις και αρχίζει η σπέκουλα. Οι σπεκουλαδόροι τι κάνουν; Αγοράζουν στις μελλοντικές αγορές προϊόντων το φυσικό αέριο του μέλλοντος διότι ελπίζουν ότι θα ανέβει η τιμή του. Αυξάνουν τη ζήτηση κι άλλο για το υπάρχον ελλιπές φυσικό αέριο, και ανεβάζουν κι άλλο την τιμή του», εξηγεί, καταλήγοντας ότι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίστηκε το φαινόμενο στην ενεργειακή κρίση, προσθέτοντας ότι «Στη φύση του σκορπιού, είναι να τσιμπάει».

«Αν ο κόσμος εκεί έξω ακόμα και οι νεοδημοκράτες ήξεραν πώς προσδιορίζεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, θα είχαν ξεσηκωθεί»

Αναλύοντας το δεύτερο σκέλος, που δεν είναι άλλο από το ελληνικό ζήτημα της ακρίβειας, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι «εδώ είναι η τραγωδία και το έγκλημα. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο τραγωδία ή έγκλημα, εσείς θα αποφασίσετε». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, εξηγεί ότι τέσσερις ολιγάρχες καθορίζουν τις υπέρογκες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, απολαμβάνοντας κέρδη 300%, μέσω του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας:

«Αν ο κόσμος εκεί έξω ακόμα και οι νεοδημοκράτες ήξεραν πώς προσδιορίζεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα θα είχαν ξεσηκωθεί. Τέσσερις ολιγάρχες, ο Μυτηλιναίος, ο Βαρδινογιάννης, ο Περιστέρης και ο Λάτσης καθορίζουν τις τιμές μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Είναι μία απάτη. Ένα Χρηματιστήριο, μία αγορά, για να το αναλύσουμε και από την φιλελεύθερη κλασική φιλοκαπιταλιστική επιθεώρηση, δουλεύει μόνο αν είναι πολλοί οι ανταγωνιζόμενοι παίκτες. Σε μια λαϊκή αγορά με 100 πωλητές ντοματών, κανείς δεν ανεβάζει τις τιμές διότι θα πας να ψωνίσεις από τον διπλανό. Αν είναι όμως τρεις, μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Θα φιξάρουν την τιμή στα 20 ευρώ, λόγου χάριν, το κιλό. Έτσι ο καταναλωτής δεν θα έχει επιλογή, θα αγοράζει αναγκαστικά από εκείνους, και εκείνοι θα μοιράζονται τα υπερκέρδη μεταξύ τους. Όταν έχεις λοιπόν ένα Χρηματιστήριο με 4, δεν είναι χρηματιστήριο, είναι καφενείο τεσσάρων ολιγαρχών», αναφέρει.

Ο κ. Μυτηλιναίος, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Περιστέρης και ο κ. Λάτσης, όπως εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, καθημερινά βάζουν μία τιμή σε μία διεύθυνση email, και στέλνουν τα νούμερα τα οποία έχουν προαποφασίσει μεταξύ τους και το σύστημα το οποίο υποτίθεται εποπτεύει, η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), επιλέγει την ακριβότερη κιλοβατώρα, και θέτει όλες τις άλλες κιλοβατώρες ίση με αυτή. «Είναι έγκλημα. Η μαφία κερνάει η μαφία πίνει», σχολιάζει. «Σκεφτείτε το εξής: Έχουμε αυτή τη στιγμή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από διαφορετικές μονάδες που χρησιμοποιούν άλλους τρόπους, άλλες τεχνολογίες και άλλες πηγές. Πάρτε για παράδειγμα ένα υδροηλεκτρικό φράγμα που έχει μία τουρμπίνα, παράγει νερό η φύση, τρέχει το νερό, γυρνάει η τουρμπίνα και παράγεται ρεύμα. Αυτό το ρεύμα, είναι δωρεάν, αν εξαιρέσεις τα έξοδα συντήρησης της. Ακόμη και οι παραπάνω κιλοβατώρες που παράγονται, παράγονται με μηδέν οριακό κόστος. Εσείς αυτή την κιλοβατώρα, την πληρώνετε σύμφωνα με την τιμή του πιο ακριβού ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο. Δηλαδή, αυτός που έχει αυτό το υδροηλεκτρικό έργο, όσο αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου, όλο το ποσό που δίνετε για την κιλοβατώρα αυτή, είναι κέρδος του».

Ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι όλα τα παραπάνω είναι θεσμοθετημένα. Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το κατέστησε νόμιμο. Είχαν φτιάξει ένα νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο αυτές οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες μεταξύ των τεσσάρων ολιγαρχών, προσδιορίζουν την τιμή. «Εδώ δεν φταίει ο δικαστής. Φταίει η Βουλή που το νομοθέτησε, φταίνε τα κόμματα που το νομοθέτησαν, και συγγνώμη τέως σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εσείς το νομοθετήσατε. Προτείνει λοιπόν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να μπει πλαφόν. Κι εμείς το λέμε αυτό, αλλά δεν αρκεί το πλαφόν. Ξέρετε τι κάνουν αυτοί όμως όταν τους βάζεις πλαφόν; Λένε ότι με αυτήν την τιμή, εγώ θα παράξω 5 κιλοβατώρες λόγου χάριν, την στιγμή που χρειαζόμαστε 5.000.000. Οπότε, έχεις κατάρρευση του συστήματος», υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης, προτείνοντας εκτός από το πλαφόν στην μέγιστη τιμή, να μπει και πλαφόν ελάχιστης ποσότητας και μάλιστα ανά μονάδα παραγωγής, καθώς «δεν μπορεί να επιβληθεί η ίδια τιμή σε κάποιον που έχει φωτοβολταϊκά, σε κάποιον που έχει λιγνίτη και σε κάποιον που έχει φυσικό αέριο. Πρέπει ανάλογα με το κόστος του καθενός, να διαφοροποιείται.

«Εγώ δε θέλω να χάνει ο κάθε ολιγάρχης», σημειώνει χαριτολογώντας ο κ. Βαρουφάκης, προτείνοντας να δίνεται στους «ολιγάρχες» εκτός από το κόστος της κάθε μονάδας συν 5% για να έχουν και κάποιο κέρδος. «Αλλά θα παράγουν μία ποσότητα με το μέγιστο που μπορούν να παράγουν σε αυτή την τιμή. Επομένως, εμείς λέμε μία μέγιστη τιμή και μία ελάχιστη ποσότητα, για κάθε μονάδα παραγωγής. Αυτό σημαίνει κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όμως ότι αυτό δεν γίνεται διότι η χώρα ακολουθεί ευρωπαϊκές οδηγίες. Εμείς στο ΜέΡΑ25 όμως τυχαίνει να ξέρουμε από Ευρώπη διότι είμαστε πανευρωπαϊκό κίνημα. Στη Γερμανία το 80% της ενέργειας, παράγεται και διανέμεται ακριβώς με τον τρόπο που σας λέω. Εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με διμερείς συμφωνίες μεταξύ του κράτους και των εταιρειών στη βάση της μέγιστης τιμής και της ελάχιστης ποσότητας. Εδώ όμως έχουμε μία κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των τεσσάρων ολιγαρχών και έχεις έναν ΣΥΡΙΖΑ που παλεύουν να γίνουν αρεστοί στους τέσσερις αυτούς ολιγάρχες, γίνοντας ταυτόχρονα αρεστοί σε ένα πιο λαϊκό κοινό. Εμείς στο ΜέΡΑ25 έχουμε βαρεθεί από αυτά τα παιχνίδια. Τους καταγγέλλουμε όλους και λέμε τα πράγματα όπως είναι», περιγράφει.

«Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν ανέβει 65%»

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η συνέχεια αυτού του φαινομένου, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι ολιγάρχες απολαμβάνουν 300% κέρδος και αν επιβληθεί το σύστημα που πρότεινε νωρίτερα θα παρατηρηθεί μείωση κατά 50%, χωρίς επιδοτήσεις. «Η κυβέρνηση λέει επιδοτήστε τους πολίτες. Όχι. Να μην επιδοτηθούν οι πολίτες, διότι με αυτόν τον τρόπο ο πάροχος θα διατηρήσει το 300% κέρδος το οποίο μάλιστα θα επιδοτείται από τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Το ταμείο αυτή τη στιγμή είναι μείον. Άρα για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δανειστούμε απ’ την ΤΡΟΙΚΑ. Για σκεφτείτε, η πτωχευμένη χώρα μας, που είναι στην τσέπη της ΤΡΟΙΚΑ ή μάλλον στη φυλακή που έχτισε η χώρα μας για εμάς, να δανείζεται κι άλλα χρήματα για να τα δίνει στους ολιγάρχες».

Ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στην ανησυχία των πολιτών για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, και αν θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές των προϊόντων, λέει: «Δεν θέλω να κινδυνολογώ. Ήδη έχουν ανέβει πάρα πολύ. Το θέμα είναι να πέσουν. Έχουμε κάνει μία δική μας μέτρηση διότι δεν εμπιστευόμαστε την ΕΛΣΤΑΤ, που λέει ότι από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν ανέβει 65%. Ό,τι γίνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας γίνεται και στα super markets. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καρτελοποίησης και υπερσυγκέντρωσης εξουσίας των super market στην Ευρώπη. Για να καταλάβετε, είσαι τυρέμπορας και θέλεις να πουλήσεις σε ένα σούπερ μάρκετ. Σου βάζουν μία πολύ χαμηλή τιμή, αλλά σου λένε ότι για να πάρω το τυρί, θα μου δώσεις Χ λεφτά για να το διαφημίζω. Σου επιβάλλουν ένα χαράτσι. Σου λένε θα σου δίνω 100 από το τυρί σου, που εγώ βγάζω 500, αλλά θα μου δίνεις από τα 100 τα 20 θα σου το διαφημίζω. Το επιβάλλουν με το ζόρι, αλλιώς δεν αγοράζουν τίποτα και αυτό ήταν αισχροκέρδεια».

Όταν διατέλεσε Υπουργός Οικονομικών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι είχε ως στόχο να κινητοποιήσει την επιτροπή ανταγωνισμού για να τους βάλει «μέσα» γι’ αυτό, αλλά όπως αναφέρει, τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, είναι καθεστώς. Όπως εξηγεί, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ανήκουν στο ΣΕΒ. Είναι δηλαδή μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών. «Από που και ως που τα σούπερ μάρκετ είναι βιομηχανία;», αναφέρει.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Βαρουφάκη τη δήλωσή του: «Μετά από την ακρίβεια θα έρθει η λιτότητα». Εκείνος εξηγεί ότι η ακρίβεια είναι μία μορφή λιτότητας. Από το 2013 και μετά, μειώθηκαν οι μισθοί των ανθρώπων σε ονομαστικές τιμές. Σήμερα, δεν μειώνονται, αλλά πας στο super market και αγοράζεις λιγότερα πράγματα. «Αυτές οι εκλογές, που τις βλέπουμε πολύ σύντομα, το διακύβευμά τους, είναι πώς θα συγκροτηθεί μία κυβέρνηση που θα επιβάλλει τα μέτρα που θα της υπαγορεύσουν. Γιατί; Γιατί το 4ο μνημόνιο του 2018, αυτό που ο κ. Τσίπρας ονόμασε έξοδο από τα μνημόνια, αλλά πάει μέχρι το 2060, είναι μία δανειακή σύμβαση που καθορίζει πόσα χρήματα θα δανειζόμαστε, τους όρους και πώς θα τα επιστρέφουμε», αναφέρει.

«Το τελευταίο εξάμηνο πάνω από 500 καταγγελίες κάθε μήνα και αφορούν κυρίως λογαριασμούς ρεύματος και φυσικό αέριο»

«Είναι δεκάδες οι καταγγελίες που που λαμβάνουμε. Το τελευταίο εξάμηνο πάνω από 500 καταγγελίες κάθε μήνα και αφορούν κυρίως λογαριασμούς ρεύματος και φυσικό αέριο» σχολιάζει η Καλαποθαράκου Παναγιώτα, πρόεδρος Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής), στην εκπομπή. Όπως εξηγεί, μεγάλη ευθύνη για τις υπέρογκες τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές σε αγαθά οφείλεται και στην «ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόστηκε πριν έξι μήνες από τους εναλλακτικούς παρόχους και τη ΔΕΗ και βλέπουμε λογαριασμό 135 ευρώ για κατανάλωση ρεύματος και η ρήτρα να είναι 670 ευρώ, που κάπως με την επιδότηση του κράτος μειώνεται». «Υπάρχει και πλήθος άλλων άσχετων ή λίγο σχετικών χρεώσεων» αναφέρει και τονίζει: «Ζητούμε να καταργηθούν οι χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Την κοινωνική πολιτική οφείλει να την κάνει το κράτος από τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει. Ζητούμε να ανασταλεί η χρέωση των ανανεώσιμων πηγών ασφάλειας και μετά να μειωθεί. Στη Γερμανία την έχουν καταργήσει».

Η πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ περιγράφει όσα ακούει καθημερινά από πολίτες. «Η σύνταξη, ο μισθός δε μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές βιοτικές ανάγκες», «δε μπορώ να πληρώσω τον λογαριασμό, πείτε μου αν θα μου κόψουν το ρεύμα»… Καταλήγει συμβουλεύοντας τους πολίτες να προσέχουν τις τιμές και τυχόν αυξήσεις, να προσέχουν τα διάφορα τρικ τύπου «παίρνετε δύο πληρώνετε το ένα» και τους παροτρύνει να καταγγέλλουν περιστατικά αισχροκέρδιας που υποψιάζονται και υπέρογκες αυξήσεις. Όσο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σχολιάζει πως «δυστυχώς είναι αδρανείς, δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά».

«Δε μασάμε τα λόγια μας στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό έχουμε κάνει τη ρήξη σύνθημά μας»

Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25, όπως επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ενώ ζητήθηκε από τα κόμματα να πάρουν θέση, κάτι το οποίο δεν έγινε. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, ζήτησε από το ΣΥΡΙΖΑ να συντονιστούν μαζί γύρω από αυτά τα θέματα, χωρίς όμως να δοθεί απάντηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Θα μου πείτε, όλοι κάνουν λάθη, θα μπορούσαν να πουν ότι θα το ξε – νομοθετήσουν. Δεν το λένε όμως. Δεν απαντάνε. Σιγή ιχθύος», αναφέρει. Προσθέτει επίσης ότι είναι στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 να παρθούν πίσω τα κομμάτια της ΔΕΗ «τα οποία τα ξέσκισαν οι διαφορετικές ιδιωτικές εταιρείες, να τα βάλουμε πάλι μαζί, να υπάρχει ένας ορθολογικός τρόπος σχεδιασμού ενός ηλεκτρικού δικτύου παραγωγής και διαμονής. Είναι δύσκολο. Θέλει σύγκρουση. Δεν μασάμε τα λόγια μας στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό έχουμε κάνει τη ρήξη σύνθημά μας», δεσμεύεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων για την «ελάφρυνση» των ευάλωτων πολιτών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, που είναι η χορήγηση ενός επιδόματος κίνησης και κρατικές επιδοτήσεις για το ρεύμα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, o Πρωθυπουργός, αφού φόρτωσε ολόκληρο το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα, όπως εξήγησε και νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης, ανακοίνωσε και μία νέα δεσμίδα μέτρων, τα οποία ονομάστηκαν «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας», και τα οποία εξειδικεύτηκαν σήμερα, Πέμπτη 17/03/2022 από τους Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Κώστα Σκρέκα, Γιώργο Γεωργαντά, Θόδωρος Σκυλακάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννης Οικονόμου.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση είχε ήδη απορρίψει νωρίτερα ως αστήριχτο τον αντιπολιτευτικό ισχυρισμό που λέει ότι η αύξηση της τιμής στα καύσιμα, φουσκώνει και τους κρατικούς λογαριασμούς, υποστηρίζοντας ότι ο υπολογισμός του ΕΦΚ γίνεται με βάση την ποσότητα και όχι με βάση την τιμή των καυσίμων. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «ο φόρος δεν είναι ανεξάρτητος της τιμής. Αν είπαν ότι ο φόρος που εισπράττει η κυβέρνηση από τα καύσιμα είναι ανεξάρτητος της τιμής είναι ψευδές. Είναι εξαρτημένος και της τιμής και της ποσότητας. Εμείς όμως λέμε κάτι πάρα πολύ απλό. Οι αγρότες δεν μπορούν να οργώσουν τα χωράφια τους, διότι δεν έχουν να πληρώνουν diesel. Τον πολίτη που έχει μία mercedes, άστον να πληρώνει τα καύσιμά του. Στον αγρότη όμως, κόψε ένα δελτίο, πες πόσο diesel χρειάζεται το τρακτέρ του και δώσε το αφορολόγητο. Δεν μπορεί ο εφοπλιστής να πληρώνει αφορολόγητο το πετρέλαιο και ο αγρότης όχι. Εγώ δε θέλω να έχω μείωση του ΕΦΚ για τη μηχανή μου διότι είμαι προνομιούχος. Ο άλλος που δεν είναι όμως; Να υπάρχει συγκεκριμένη μείωση».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «ζούμε σε ένα αυτοκρατορικό καθεστώς που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι όταν εκείνου του καπνίσει θα κάνει μία ανακοίνωση του κατώτατου μισθού. Γιατί κ. Κυριάκο να εξαρτόμαστε από εσένα;» διερωτάται, ενώ προτείνει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. «Ανεβαίνουν οι τιμές 5%; Ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός την ίδια εβδομάδα. Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας έχουμε πρόβλημα να υπολογίζουμε ποιος είναι ο κατώτατος μισθός ανάλογα με την τιμαριθμική άνοδο; Κοινωνικά επιδόματα: Το κράτος λέει ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται κάποια επιδόματα για να ζήσουν. Είτε τεκνοποιίας, είτε αναπηρίας. Αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή. Αυτά είναι τα βασικά, αλλά η έμφαση είναι στους αριθμούς της ΔΕΗ. Πρέπει να υπάρξει μείωση στους λογαριασμούς στο 50%. Σήμερα μπορεί να γίνει. Αλλά με τους τρόπους που είπαμε παραπάνω», καταλήγει.