Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η πλειοψηφία των προσώπων που επελέγησαν για να στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο ενός ιδιαίτερα κρίσιμου φορές για τη δημόσια διοίκηση σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τη Νέα Δημοκρατία. Όπως υπογραμμίζεται, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν σε προβληματικές επιλογές με βάση πολιτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο οι σημερινές επιλογές φέρονται να στοχεύουν στον πλήρη έλεγχο του ΕΚΔΔΑ, καταφέροντας παράλληλα καίρια πλήγματα στα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια επιλογής προσώπων.

Κατά το ρεπορτάζ, τα μισά και πλέον πρόσωπα που επελέγησαν αποτελούν εκλεκτούς υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος, Δ. Κυριακόπουλος, που διορίστηκε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα εκλεγμένος στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος είναι υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του ΕΚΠΑ, με τις πληροφορίες ωστόσο που μεταφέρονται να τον θέλουν να πατά στο «σκαλοπάτι» του ΕΚΔΔΑ, με στόχο την μετέπειτα εκλογή του στις επόμενες εκλογές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη του απόφαση ήταν η έγκριση κονδυλίου 3.500 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις δημόσιες σχέσεις του φορέα ενόψει Χριστουγέννων.

Στο διοικητικό συμβούλιο συναντώνται ακόμη πρόσωπα όπως ο Β.Ν. Γκατζάρας, διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), απόφοιτος της Σχολής και με μεταπτυχιακές σπουδές (ΕΚΠΑ και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών), για τον οποίο σημειώνεται πως παρότι διαθέτει τυπικά προσόντα, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του σε θέση ευθύνης χωρίς να έχει μεγαλύτερη εμπειρία, έναντι άλλων εμπειρότερων. Όπως αναφέρεται, ενδεχομένως η θητεία του στη θέση του αντιπροέδρου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μεταξύ 2005-2007 να τον βοήθησε.

Άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Π. Μπαλτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αθλητιατρικής, με το ερώτημα της σχέσης ενός αθλητιάτρου με τη δημόσια διοίκηση να απαντάται μάλλον στη σχέση του με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τον είχε διορίσει το 2014 μέλος του ΔΣ του Ωνασείου. Ένα άλλο μέλος, ο Π. Αλωνιστιώτης, ήρθε κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπηρετεί ως ειδικός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.

Θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου λαμβάνουν και εκπρόσωποι φορέων όπως τα συνδικαλιστικά όργανα αιρετών (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ) και εργαζομένων (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ), με τον εκλεκτό της ΕΝΠΕ να είναι το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Βλάχος, ενώ εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της Πύλου και στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, Δ. Καφαντάρης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιλογή του εκπροσώπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Σπ. Πολυζώης, που ανήκει στη ΔΑΚΕ-ΟΤΑ της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, εκπρόσωπος της Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ ορίστηκε ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ διευθυντής στο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Ερευνας και Καινοτομιών του ΕΚΔΔΑ ορίστηκε ο Γ. Χαλκιάς, με μαρκά πορεία σε ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο οποίος έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων ως υπάλληλος ΚΕΠ.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.