Δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ανάμεσα σε όσα κλήθηκε να σχολιάσει ήταν και οι πληροφορίες που δημοσίευσε το «Βήμα» και η «Δημοκρατία», αναφορικά με διπλό σύστημα καταγραφής στοιχείων της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και με πλασματικά στοιχεία που δίνοντας στους επιστήμονες σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τα οποία και έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.
«Υπάρχουν δεδομένα από την ιχνηλάτηση που κάνει η Πολιτική Προστασία»
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», περιέγραψε μια κατάσταση με μεγάλα κενά και ασυνεννοησίες μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών που υπάρχουν όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων της πανδημίας. «Το βασικό μου πρόβλημα είναι η επικοινωνία ανάμεσα στις υπηρεσίες», είπε μεταξύ άλλων και παραδέχτηκε ότι «έχουμε υποστελέχωση και είναι προβληματική η επικοινωνία των υπηρεσιών».
Επίσης ανέφερε πως «έχουμε έναν επιδημιολογικό χάρτη που στηρίζεται στην “παθητική” καταγραφή των κρουσμάτων» και συμπλήρωσε ότι έχει υπάρξει αίτημα της επιτροπής περί αυτού «εδώ και καιρό»
Στη συνέχεια αναφερόμενος στη Πολιτική Προστασία, είπε πως «υπάρχουν δεδομένα από την ιχνηλάτηση που κάνει η Πολιτική Προστασία. Το πώς όλα αυτά συνδέονται και αναλύονται, εγώ προσωπικά δεν έχω γνώση πώς γίνεται», σημείωσε. Ακόμα πρόσθεσε ότι η επιτροπή των επιστημόνων έχει «ελάχιστη επαφή με την Πολιτική Προστασία».
«Η Πολιτική Προστασία συνεργάζεται με δική της ομάδα επιδημιολόγων»
Συνέχισε δε, γνωστοποιώντας πως «η Πολιτική Προστασία συνεργάζεται με δική της ομάδα επιδημιολόγων, που προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων. Η θέση μου είναι ότι όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πάντες» επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Τέλος υπογράμμισε πως υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις της επιτροπής από τις πολιτικές αποφάσεις που τελικώς λαμβάνονται, δίνοντας ως παραδείγματα τα ΜΜΜ και τα σχολεία για τα οποία όπως είπε «η επιτροπή είχε εισηγηθεί αραίωση των τμημάτων».
«Η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ θα μπορούσε σαφώς να είναι καλύτερη»
Νωρίτερα ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» είχε πει πως οι πληροφορίες των κυριακάτικων δημοσιευμάτων περί διπλών βιβλίων καταγραφής δεν ισχύουν, ενώ είχε ισχυριστεί πως «δεν υπάρχει θέμα να θέλει κάποιος να κρύψει κάτι». Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως «η επιτροπή δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ για να μπορεί να τα αναλύει πρωτογενώς» ,σημειώνοντας όμως ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «είχαμε ζητήσει με ένα κουμπί να περνάνε τα δεδομένα στην ΗΔΙΚΑ, δεν έχει γίνει ακόμα».
Σημείωσε ωστόσο ότι η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ αν και θα μπορούσε σαφώς να είναι καλύτερη, «δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, ότι δηλαδή η ποιότητα είναι τόσο κακή που να δημιουργεί πρόβλημα στις αποφάσεις».
Ειδικότερα όσον αφορά τη ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνει η επιτροπή, είπε πως αυτή «θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όπως κάνουμε με τη γρίπη» και υποστήριξε ότι όπως πραγματοποιούνται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ, «εμπεριέχουν μία λογική του τυχαίου». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «θα μπορούσε ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ να δουν το επιδημιολογικό κομμάτι λίγο καλύτερα». Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν έχουμε τεράστιο πρόβλημα κακών δεδομένων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή».
Για τα δεδομένα που δίνουν τα νοσοκομεία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτροπή τα γνωρίζει.
Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το αν η επιτροπή είχε ενημερωθεί και είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης ή μη μέτρων καραντίνας, ο καθηγητής μικροβιολογίας αρχικά δήλωσε: «δεν θυμάμαι», λέγοντας παράλληλα ότι «πολλές φορές οι αποφάσεις παίρνονται πιο γρήγορα, η Πολιτεία παίρνει αποφάσεις», ενώ στη συνέχεια είπε τελικά ότι «έγινε μία συζήτηση».