Σταθεροποίηση, βελτίωση αλλά και κρισιμότητα, εντοπίζεται στην Ελλάδα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την ενημέρωση των λοιμωξιολόγων Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου.

Β. Παπαευαγγέλου: Η πτώση στα κρούσματα δεν γίνεται με το ρυθμό που περιμέναμε

Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, «η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», σημειώνοντας παράλληλα πως «στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε.

Ακόμα υποστήριξε ότι στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, «ίσως και πτώση στα κρούσματα αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», επιχειρώντας παράλληλα να δικαιολογήσει αυτή την αργή πτώση των κρουσμάτων λέγοντας πως «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Μαγιορκίνης: Νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα

«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις, ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα», είπε ξεκινώντας τη δική του τοποθέτηση ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακόμη πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα».

Αναφορικά με την Ευρώπη διευκρίνισε ότι η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά. Ενδεικτικά ανέφερε τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.

«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» υπογράμμισε ο Γκ. Μαγιορκίης.

Σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα επεσήμανε πως «υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων». Σε σχέση δε, με τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».

Επίσης υποστήριξε ότι «η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα». Ωστόσο επεσήμανε ότι το φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία.

«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, πρόσθεσε όμως ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».

Επιπροσθέτως είπε πως σε κάθε περίπτωση «οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό»

Τρεις παράγοντες για την άρση του lockdown

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση του λοκντάουν αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα καταστεί δυνατό θα βασιστεί σε τρεις παράγοντες:

  • στα επιδημιολογικά δεδομένα
  • στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας
  • στις εισηγήσεις των ειδικών

Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 1388 νέα κρούσματα, ενώ παράλληλα 549 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται επίσης 84 θάνατοι.