Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανταλλαγή περιελάμβανε πέντε στελέχη της Citgo Petroleum που κρατούνταν για χρόνια, έναν βετεράνο των πεζοναυτών των ΗΠΑ και έναν άλλο Αμερικανό πολίτη. Ανταλλάχθηκαν με δύο από τους ανιψιούς της συζύγου του Μαδούρο, οι οποίοι συνελήφθησαν το 2015.

Η ανταλλαγή κρατουμένων, για την οποία ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι έλαβε χώρα σε αεροδρόμιο σε απροσδιόριστη τρίτη χώρα, ακολούθησε μυστικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μαδούρο, η οποία τελεί υπό αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα της χώρας του ΟΠΕΚ.

Ήρθε σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον δέχεται αυξανόμενη πίεση να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την ελευθερία για δεκάδες Αμερικανούς που κρατούνται στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Μάρτιο, δύο νεαροί Βενεζουελάνοι που κρατούνταν «άδικα» στις Ηνωμένες Πολιτείες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαλάρωσε ελαφρώς τις κυρώσεις της εποχής Τραμπ στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι θα εξετάσει πιο σημαντικά βήματα εάν ο Μαδούρο επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και υπάρξει πρόοδος προς ελεύθερες εκλογές.