1Με μεγάλη προσέλευση, για τα δεδομένα βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα και με δεδομένη την πανδημία, ολοκληρώθηκε χθες η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο θα ορκιστεί την 5η Ιανουαρίου 2021, όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας.
Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, με δεδομένες τις συνθήκες πανδημίας και το μποϋκοτάζ από το τμήμα της δεξιάς που στηρίζει το Χουάν Γουαϊδό, και κινήθηκε στο 31%. Η Βενεζουέλα είναι προεδρευόμενη δημοκρατία και οι βουλευτικές εκλογές, από την έλευση Τσάβες και μετά, δεν συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά, σε αντίθεση με τα ποσοστά των προεδρικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005, επί Προεδρίας Ούγο Τσάβες, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 25%.
Για να γίνει κάποιος δεκτός να ψηφίσει έπρεπε να φορά μάσκα και να τηρεί τις αποστάσεις. Γι’ αυτό και δόθηκε μία ώρα παράταση στην εκλογική διαδικασία, λόγω των καθυστερήσεων που επέφεραν τα μέτρα. Παρά τις κυρώσεις, η Βενεζουέλα, με πληθυσμό περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει συνολικά και από την αρχή της πανδημίας μόλις 104.000 κρούσματα και 916 θανάτους, χάρη στην τεράστια βοήθεια που της προσφέρουν οι γιατροί της Κούβας.
Οι εκλογείς προσήλθαν, με όλα τα υγειονομικά επιβαλλόμενα μέτρα, για να επιλέξουν τους βουλευτές της χώρας μεταξύ περίπου 14.400 υποψηφίων από 107 πολιτικούς σχηματισμούς, εκ των οποίων οι 98 αντιπολιτευόμενοι. Τα κόμματα και οι σχηματισμοί που δε συμμετείχαν και που ακολούθησαν την πρόταση Γουαϊδό και ΗΠΑ για μποϋκοτάζ στις εκλογές ανέρχονται σε 20.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV) και όσοι συνεργαζόμενοι δεν αποχώρησαν από τον σχηματισμό, γνωστοί ανεπισήμως ως PSUV+, και επισήμως ως Μέγας Πατριωτικός Πόλος (Gran Polo Patriotico, GPP) έλαβαν 67,7% και το διασπασθέν τμήμα τους που κατέβαινε με το όνομα Λαϊκή Επαναστατική Αντιπρόταση (Alternativo Popular Revolutionario, APR), στο οποίο μετέχει το κομμουνιστικό κόμμα της Βενεζουέλα (PCV) και το κόμμα Πατρίδα Για Όλους (Patria para Todos), έλαβε 2,73% , συνολικά για τα τσαβίστα κινήματα 70,43%. Η δεξιά αντιπολίτευση που δεν μποϊκόταρε τις εκλογές έλαβε συνολικά 18%.
https://www.youtube.com/watch?v=VLNqqq1K0fo
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα περίπου είκοσι εκατομμύρια ψηφοφόρων, άνω των 4,5 εκατομμυρίων έχουν φύγει, λόγω των κυρώσεων, στο εξωτερικό και με την πανδημία δεν θα ήταν δυνατόν να επιστρέψουν να ψηφίσουν. Η αντιπολίτευση Γουαϊδό κάνει λόγο για έξι εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών και προσφύγων αλλά ο επίσημος αριθμός, που δίνει ο ΟΗΕ, είναι 4,5 εκατομμύρια.
Λόγω των προσπαθειών απονομιμοποίησης των εκλογών στη Βενεζουέλα που θα ακολουθήσουν, με τις ευλογίες και της ελληνικής κυβέρνησης που έχει θερμά «αγκαλιάσει» τον Χουάν Γουαϊδό και μετέχει των δολοφονικών κυρώσεων, αξίζει αυτή η μικρή μαθηματική αναγωγή: αν ψήφιζε το 51% των ψηφοφόρων και όλο το υπολειπόμενο 20% ψήφιζε εναντίον των τσαβιστικών κομμάτων (κάτι αδύνατον πρακτικά – κι ας μη μιλήσουμε για λευκά κλπ), το ποσοστό που θα λάμβαναν οι τσαβίστας θα ήταν 44% και ο κατακερματισμένος δεξιός χώρος, ακόμη και αν όλα του τα κόμματα κατέβαιναν μαζί, θα λάμβανε μετά βίας 38%.
Αυτό δε θα εμποδίσει ΗΠΑ και ΕΕ να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, όπως έδειξε το αποικιοκρατικού χαρακτήρα τουίτ που έστειλε χτες, και ενώ ο λαός της Βενεζουέλα ψήφιζε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Venezuela's electoral fraud has already been committed. The results announced by the illegitimate Maduro regime will not reflect the will of the Venezuelan people. What's happening today is a fraud and a sham, not an election.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) December 6, 2020
«Η νοθεία των εκλογών της Βενεζουέλα συνετελέσθη. Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η παράνομη κυβέρνηση Μαδούρο δεν θα αντικατοπτρίζουν την θέληση του λαού της Βενεζουέλα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απάτη και νοθεία και όχι εκλογές», έγραψε ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, εκφράζοντας την …αγωνία του για τα δίκαια του λαού της Βενεζουέλας και αποφασίζοντας πριν από αυτόν για αυτόν… Στο ίδιο κύμα αναμένεται να κινηθούν και οι Ευρωπαίοι συνοδοιπόροι των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην επιβολή των δολοφονικών κυρώσεων εναντίον της Λατινοαμερικάνικης χώρας. Και, αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι μελέτες του ΟΗΕ καταδεικνύουν ότι περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη Βενεζουέλα λόγω των κυρώσεων, κάθε χρόνο, από το 2018, και ασχέτως πανδημίας.
Η μόνη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία υπέρ του λαού της Βενεζουέλας, έρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο οποίος πρότεινε την έναρξη πανεθνικού διαλόγου μεταξύ όλων των κομμάτων της χώρας, και της μη συστημικής αντιπολίτευσης, για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την άρση των κυρώσεων, πρόταση που, αμέσως μετά την εκλογική του νίκη, δήλωσε ότι κάνει δεκτή το PSUV+ δια στόματος Μαδούρο. «Συμφωνώ με την ιδέα του Xοσέ Λουίς Θαπατέρο για την οργάνωση πανεθνικού διαλόγου με όλα τα πολιτικά κόμματα της Βενεζουέλας, με την συμμετοχή όλων των τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας, ώστε να χτίσουμε μια εθνική ατζέντα για την οικονομική μας επανόρθωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας ήδη δέχεται πυρά από τον Ισπανικό Τύπο ως αυτός που «πήγε στη Βενεζουέλα για να ξεπλύνει τις εκλογές- φάρσα του Μαδούρο». Να σημειωθεί εδώ ότι, πλην των εκατοντάδων διεθνών παρατηρητών, στη Βενεζουέλα βρέθηκαν και τρεις πρώην πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, ο Ραφαέλ Κορέα του Ισημερινού και ο Πέπε (Χοσέ) Μουχίκα της Ουρουγουάης, οι οποίοι χαρακτήρισαν αδιάβλητη τη διαδικασία.
Ο Θαπατέρο έχει προτείνει αντίστοιχες ενάρξεις διαλόγου και διαβουλεύσεων και το 2017 και το 2018, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζειαι ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναγνωρίζουν, μέχρι σήμερα, ως πρόεδρο της Βενεζουέλα τον πραξικοπηματία Γουαϊδό, που, ωστόσο, με την ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου αχρηστεύεται – το μέλλον που (δεν) του ετοιμάζουν οι μέχρι τώρα σύμμαχοι του θα έχει ενδιαφέρον. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι θα «συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Μαδούρο μέσα από τη Βενεζουέλα», παρότι είναι εμφανές ότι όχι μόνον δεν έχει καμμία υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας, με ένα φτωχό 2% να τον ακολουθεί, αλλά πλέον ούτε στο εξωτερικό της χώρας, όπως άλλωστε φαίνεται και από την μη αναφορά του στο τουίτ του Πομπέο αλλά και από τις δηλώσεις του Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα δυτικά μέσα αναφέρουν ότι «επί κυβέρνησης Μαδούρο η οικονομία της Βενεζουέλας κατέρρευσε» αλλά δεν αναφέρουν ούτε λέξη για τις θανάσιμες κυρώσεις – με πρώτο το BBC, της χώρας που έκλεψε το χρυσό της Βενεζουέλας, τον οποίο, με αίτημα της κυβέρνησης Μαδούρο, θα διαχειριζόταν ο ΟΗΕ για να μπορέσουν να συνεχιστούν τα κοινωνικά προγράμματα του τσαβισμού. Στη Φλώριδα, οι εφημερίδες των ακροδεξιών , κατηγορούν, μεταξύ άλλων, και τη κυβέρνηση Τραμπ που «αφήνει την εξουσία με τον Μαδούρο ακλόνητο, παρά τις προσπάθειες να τον διώξει μέσω διπλωματίας και κυρώσεων» και αναφέρονται στον Γουαϊδό ως «μη δημοφιλούς πια, αφού δεν κατάφερε να διώξει το Μαδούρο».
Για τις αδιάβλητες «διαβλητές» εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα