Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο, πολεμικών πλοίων, αποβατικών σκαφών με χιλιάδες πεζοναύτες και προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη αυτή είναι μέρος επιχείρησης για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, με στόχο κυρίως τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα από την πλευρά της καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον μύθο του «Καρτέλ των Ήλιων» ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση των στρατιωτικών πιέσεων και την στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας.

Ο όρος «Καρτέλ των Ήλιων» αναφέρεται, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, σε έναν κύκλο διαφθοράς και παράνομων δραστηριοτήτων, κυρίως μεταξύ ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ηγείται αυτού του «καρτέλ», ενώ προσφέρει αμοιβή 50 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Ωστόσο, ειδικοί αμφισβητούν την ύπαρξη αυτής της οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έναν ασαφή όρο που περιγράφει ένα σύστημα διαφθοράς και ανοχής των παράνομων δραστηριοτήτων στη χώρα, παρά για μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα.

«Γελοίο ψέμα»

Η κυβέρνηση του Καράκας απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε την κατηγορία του «Καρτέλ των Ήλιων» ως «γελοίο ψέμα» και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο να επιβάλουν «αλλαγή καθεστώτος» και να ελέγξουν το πετρέλαιο της χώρας.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η Βενεζουέλα είναι «ακατανίκητη» και ότι «ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα μπορέσουν να νικήσουν τη Βενεζουέλα». Παρά τις απειλές και την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον, ο Μαδούρο επανέλαβε την αποφασιστικότητα της χώρας του να προστατεύσει την κυριαρχία της.

20 πλήγματα και 83 νεκροί από τον Σεπτέμβρη

Από την αρχή του Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει πάνω από 20 πλήγματα εναντίον ταχύπλοων που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μετέφεραν ναρκωτικά, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 83 ατόμων. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας, με το πετρέλαιο της χώρας να πωλείται στη μαύρη αγορά με μεγάλες εκπτώσεις.

Η πρόσφατη κίνηση να καταχωρηθεί το «Καρτέλ των Ήλιων» στη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» (FTO) της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, επιτρέπει τη συνέχιση της πίεσης μέσω στρατιωτικών και οικονομικών μέτρων. Ωστόσο, ο Χουάν Μανουέλ Τρακ, πανεπιστημιακός στο Μεξικό, υποστηρίζει ότι η κλιμάκωση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι μια στρατιωτική επίθεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε»

Η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή έχει προκαλέσει ανησυχία και στην διεθνή κοινότητα. Αεροπορικές εταιρείες, όπως η ισπανική Air Europa, έχουν αναστείλει τις συνδέσεις τους με τη Βενεζουέλα λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών κινήσεων.

Η οικονομία της Βενεζουέλας ήδη δοκιμάζεται σφοδρά από τις αμερικανικές κυρώσεις και το εμπάργκο στο πετρέλαιο, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υπερπληθωρισμού.

Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις εξωτερικές πιέσεις. «Μεγάλη κινητοποίηση» υπέρ της «εθνικής κυριαρχίας» και της «ανεξαρτησίας» της Βενεζουέλας έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ως απάντηση στις επιθέσεις της Ουάσιγκτον.

Συνομιλίες Μαδούρο – Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε σε συνεργάτες του πως έχει σκοπό να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία γι’ αυτό, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios χθες Δευτέρα, επικαλούμενος πηγές του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τις οποίες δεν κατονόμασε.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τραμπ δήλωνε ανοικτός στην πιθανότητα συνομιλιών με τον κ. Μαδούρο «κάποια στιγμή».