Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία, ο Ροντρίγκεζ αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου για να καταστεί δυνατή η συνέχεια του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος για τη Βενεζουέλα είναι ο διάλογος, η αναστολή όλων των παράνομων κυρώσεων και ο σεβασμός του Συντάγματος», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ, όπως μεταδίδει το Telesur.

Η σημασία αυτής της συνάντησης μεταξύ των αρχών της βολιβαριανής κυβέρνησης και ενός τμήματος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στοχεύει στη συμφιλίωση και την ειρήνη, όπως τόνισε ο Ροντρίγκεζ.

Η συμμετοχή του Ροντρίγκεζ στο Φόρουμ προέκυψε ως αποτέλεσμα πρόσκλησης μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27) στην Αίγυπτο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο φετινό -πέμπτο κατά σειρά- Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα συζητηθούν πέντε βασικά θέματα τα οποία «αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες» που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Το πρώτο αφορά το πώς θα αμβλυνθούν οι άμεσες συνέπειες της πολεμικής σύγκρουσης στους πρόσφυγες, με την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στην Ουκρανία, το τρίτο στη διευκόλυνση του παγκόσμιου διαλόγου και το τέταρτο στοχεύει στη μείωση των προβλημάτων που γεννήθηκαν από τον προστατευτισμό. Το τελευταίο εστιάζει στη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών.