Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, γονείς και μαθητές καταγγέλλουν ότι την Τετάρτη, 22/09, νωρίς το πρωί, μία κοπέλα είχε στηθεί έξω από την πόρτα του 1ου ΓΕΛ Πυλαίας και μοίραζε φυλλάδια στους μαθητές. «Στην αρχή δεν κατάλαβα τι ήταν και πήρα. Αργότερα είδα ότι πρόκειται για φυλλάδια που προπαγανδίζουν τον εθνικισμό και τη Χρυσή Αυγή», ανέφερε μαθητής του Λυκείου. Ο μαθητής στη συνέχεια παρέδωσε τα φυλλάδια στη μητέρα του και όπως η ίδια δηλώνει στην «Εφ.Συν», εξοργίστηκε.

«Το παιδί έβγαλε τα χαρτιά από την τσάντα του, τα είδα και κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, παρότι η Χρυσή Αυγή δεν αναφέρεται ευθέως. Αυτά παρέπεμπαν σε κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο ίντερνετ. Δοκίμασα να μπω. Κάποιες φορές το σχετικό σάιτ ανοίγει και κάποιες άλλες όχι. Κατόπιν αυτών, ενημέρωσα το Λύκειο στο οποίο έστειλα μέιλ αλλά και στη διοίκηση του δήμου. Από το σχολείο μού απάντησαν ότι το θέμα είναι σε γνώση τους και θα πράξουν τα δέοντα. Ακριβώς δίπλα από το Λύκειο είναι το Γυμνάσιο όπου πάνε πιο μικρά παιδιά…».

Τα φυλλάδια αυτά είναι στην ουσία ένα συγκαλυμμένο παιδομάζωμα φασιστών. Το ένα προσκαλεί τους μαθητές εμμέσως να πάνε στο «εθνικιστικό στέκι Θεσσαλονίκης Σάρισα», που λειτουργεί, όπως αναγράφεται στο έντυπο, κάθε Παρασκευή 19.00 με 22.00, σε συγκεκριμένη διεύθυνση στην περιοχή των δικαστηρίων, όπου βρίσκονταν και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το άλλο έντυπο γράφει απλώς «Σκάναρε εδώ για πληροφορίες» κι έχει δυο τυπωμένους ψηφιακούς κώδικες που παραπέμπουν στο Viber και στο Telegram για πληροφορίες. Στο τρίτο αναγράφεται «Πώς να γίνεις εγκληματίας» και παρακάτω επιτίθεται στις αντιφασιστικές πολιτικές και τα ΜΜΕ, παραπέμποντας σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση που λειτουργεί μόνο κάποιες ώρες της ημέρας, όπως καταγγέλλεται.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον υπόψη του Τμήματος Ασφαλείας Πυλαίας της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα εμπλακεί σχετικά η Κρατική Ασφάλεια ή κάποια άλλη πιο «ειδική» υπηρεσία. Σε ό,τι αφορά τη λήψη άλλων μέτρων από την ίδια τη σχολική κοινότητα, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το περιστατικό και ξεκίνησε από χθες το απόγευμα τη διερεύνησή του, ώστε «να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο», όπως μας τόνισε.