της Νεκταρίας Ψαράκη

Αναλυτικότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, 18/03, ένας φοιτητής και μία φοιτήτρια βρέθηκαν στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τη Δευτέρα 13/3 από φοιτητές και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών για να παραδώσουν τρόφιμα. Όπως αναφέρει στο TPP η ίδια η φοιτήτρια «πήγα στην κατάληψη μαζί με τον Μ. για να παραδώσουμε τρόφιμα. Τα πράγματα τα κρατούσα εγώ στα χέρια μου και ο Μ. ήταν δίπλα μου. Ξαφνικά ακούω τα παιδιά από την κατάληψη να μου φωνάζουν να τρέξω, τους πετάω τα πράγματα, τρέχω, γυρνάω πίσω μου και βλέπω να έχουν πιάσει οι αστυνομικοί τον Μ».

Χωρίς να του έχουν γνωστοποιήσει τον λόγο της προσαγωγής του, όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύει το TPP, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τον φοιτητή βίαια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκόμενων. Ακόμη και όταν ο φοιτητής σταματά να διαμαρτύρεται για την προσαγωγή του, η κακομεταχείρισή του συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να τον αφήνουν χωρίς μπλούζα και στη συνέχεια να τον απομακρύνουν μεταφέροντάς τον στο Α.Τ. Εξαρχείων. Η προσαγωγή του δεν μετατράπηκε σε σύλληψη, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος.

Το TPP επικοινώνησε με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενημερωθεί για τον λόγο της προσαγωγής του αλληλέγγυου. «Είναι πρυτανική εντολή ότι κανείς δεν εισέρχεται στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Ο Πρύτανης έχει ξεκαθαρίσει ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να εξέλθει του κτιρίου χωρίς να προσαχθεί ή να συλληφθεί, επομένως δεν τίθεται ζήτημα ασιτίας. Είναι ρητή εντολή όμως ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο κτίριο. Οι αστυνομικοί εξήγησαν στον προσαχθέντα ότι απαγορεύεται η είσοδος. Εκείνος απάντησε ότι θέλει να δώσει φαγητό σε συγκεκριμένα άτομα και επέμεινε να μπει με αποτέλεσμα να προσαχθεί. Η προσαγωγή του δεν μετατράπηκε σε σύλληψη», ήταν η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτηθείσα δε για το με ποιο τρόπο επέμεινε ο φοιτητής, και το αν η λεκτική επιμονή μπορεί να αποτελέσει λόγο βίαιης προσαγωγής, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ δήλωσε άγνοια.

«Η εντολή του Πρύτανη δεν είναι νόμος»

Το TPP επικοινώνησε με τη δικηγόρο Άννα Παπαρρούσου, μία εκ των νομικών η οποία βρέθηκε έξω από την κατάληψη της Πρυτανείας ΕΚΠΑ στις 16 Μαρτίου υπερασπίζοντας το δικαίωμα σίτισης των παιδιών που βρίσκονται μέσα στο κτίριο, αλλά και το δικαίωμα των αλληλέγγυων για παράδοση τροφίμων. Η έκβαση ήταν μία: πέντε προσαγωγές. Η κ. Παπαρρούσου αρχικά ξεκαθαρίζει ότι ο όρος «προσαγωγή» στη δικονομία δεν υφίσταται.

«Άλλο να ελέγχεις έναν ύποπτο σε σχέση με μία παράνομη πράξη και άλλο να κάνεις μια τιμωρητική προσαγωγή. Είναι μία αυθαίρετη πράξη. Όταν γίνονται προσαγωγές, δεν στηρίζονται στο νόμο. Η “προληπτική” προσαγωγή δε, είναι ακόμη πιο ακραιφνές. Προσαγωγή υπάρχει υπόπτου για τέλεση συγκεκριμένης εγκληματικής πράξης. Όσον αφορά στο παιδί που πήγε να δώσει φαγητό, ποια πράξη τυποποιείται; Δεν έχει τελέσει κανένα αδίκημα. Η εντολή του Πρύτανη δεν είναι νόμος. Ο Πρύτανης έχει ζητήσει φρουρά. Το ζήτημα του επισιτισμού των ανθρώπων εκεί μέσα είναι τελείως διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, το να περάσεις τροφή δεν είναι παράνομη πράξη. Δεν προσκρούει σε κανένα αδίκημα. Δεν υπάρχει καν «συνέργεια». Οι αλληλέγγυοι δεν μπαίνουν μέσα. Δίνουν τροφή χέρι με χέρι», εξηγεί.

Τα θύματα των αυθαίρετων προσαγωγών σε περίπτωση που αντιδράσουν θα τους απαγγελθούν αδικήματα. «Απείθεια, αντίσταση κατά της Αρχής, όλο το πακέτο. Εκτός από το να διαμαρτυρηθούν όμως – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό – άλλο μέσο αντίδρασης απέναντι σε αυτήν την παράνομη πράξη της προσαγωγής, δεν υπάρχει», εξηγεί η κ. Παπαρρούσου.

Η ίδια, διηγείται τα όσα βίωσε έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στις 16 Μαρτίου: «Πήγα σε μία απόπειρα που έκαναν δύο σωματεία να δώσουν νερό και τροφή. Η ιστορία κατέληξε με προσαγωγές παιδιών. Η παρουσία μας δεν εμπόδισε ούτε έπεισε ότι είναι δικαίωμά μας να δώσουμε τρόφιμα. Μάλιστα μίλησα και με το υπασπιστήριο της ΕΛ.ΑΣ. και έθεσα το ζήτημα. Η άρνηση ήταν σταθερή και κάθετη. Χωρίς απευθείας και συγκροτημένη αιτιολόγηση. Το “όποιος θέλει να βγει, μπορεί”, το άκουσα. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όποιος θέλει να βγει δεν θα συλληφθεί. Η λογική είναι θα λιμοκτονήσεις, και θα βγεις», καταλήγει, τονίζοντας τον εκβιαστικό ρόλο της πολιτικής απαγόρευσης εισόδου στο κτίριο.

Πληροφορίες ακόμη αναφέρουν ότι δεν έχει επιστρατευθεί ως όπλο διάλυσης της κατάληψης μόνο η ασιτία, αλλά και το κρύο, καθώς έχει διακοπεί η θέρμανση στο κτίριο.