Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε νόμο την Τρίτη στον οποίο ορίζεται το μη συναινετικό σεξ ως βιασμός, ως μέρος μιας νομοθετικής αναθεώρησης που επιβάλλει κυρώσεις για σεξουαλική παρενόχληση και εφαρμόζει περισσότερη υποστήριξη στα θύματα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε πέντε χρόνια μετά το οποίο έγινε γνωστό ως υπόθεση «La Manada», στην οποία πέντε άνδρες βίασαν ομαδικά μια γυναίκα 18 ετών στο φεστιβάλ ταυρομαχίας της Παμπλόνα, προκαλώντας δημόσια οργή και παρότρυνση για μεταρρύθμιση των νόμων για σεξουαλικά βία.

Σύμφωνα με το CNN, το σχέδιο εξακολουθεί να απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση, η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους. Βασισμένο στο μοντέλο «ναι σημαίνει ναι», το οποίο χαρακτηρίζει το σεξ χωρίς συναίνεση ως βιασμό, ο νόμος θα ευθυγραμμίσει την Ισπανία με άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Βρετανίας, που χρησιμοποιούν παρόμοιους νομικούς ορισμούς. «Αυτό που κάνει ο νέος νόμος είναι να θέσει το θύμα στο επίκεντρο της δημόσιας αντίδρασης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Χεσούς Μοντέρο σε συνέντευξη Τύπου. «Η σιωπή ή η παθητικότητα δεν σημαίνει συναίνεση».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο δράστης πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία ή εκφοβισμό για να χαρακτηριστεί μια επίθεση ως βιασμός. Η παρενόχληση και η παρενόχληση στον δρόμο, που θεωρούνται αθέμιτες δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα γίνουν εγκλήματα, όπως και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Ο βιασμός συμμοριών θα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας που συνεπάγεται ποινές φυλάκισης έως και 15 έτη για να αποτρέψει εγκλήματα συμμοριών παρόμοια με άλλα που έχουν σοκάρει τους Ισπανούς. Παράλληλα, τα μέτρα απαιτούν τη δημιουργία μιας 24ωρης γραμμής βοήθειας σεξουαλικής επίθεσης, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό για ανήλικα θύματα.