Αποτροπιαστικό βίντεο, από τις στολές των αστυνομικών, δείχνει ομάδα των ειδικών δυνάμεων (SWAT) να εισβάλει προχθές σε διαμέρισμα χρησιμοποιώντας κλειδί και τα μέλη της να μπαίνουν στο σαλόνι, όπου ο Αμίρ Λοκ είναι ξαπλωμένος στον καναπέ, κουκουλωμένος με κουβέρτα. Όταν πάει να ανασηκωθεί, κρατώντας πιστόλι στο χέρι, αστυνομικός τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής τρεις φορές. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο.

Η έφοδος συνδεόταν με υπόθεση στη γειτονική πόλη Σεντ Πολ, στην οποία ωστόσο δεν ήταν αναμεμιγμένος ο 22χρονος, σύμφωνα με τη Star Tribune, η οποία επικαλέστηκε τρεις ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.

Η εφημερίδα αποκάλυψε ακόμη ότι σύμφωνα με τις ραδιοεπικοινωνίες της αστυνομίας πριν την επίθεση, η ομάδα των ειδικών δυνάμεων εκτελούσε ένταλμα από τα λεγόμενα «no-knock», που επιτρέπει δηλαδή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να παραβιάζουν πόρτες χωρίς προηγουμένως να ανακοινώσουν την παρουσία τους.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για να πάρουμε απαντήσεις για αυτή την υπόθεση, ώσπου η οικογένεια του Αμίρ, που πενθεί, να μπορέσει να γυρίσει σελίδα», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμερικανός ποινικολόγος Μπεν Κραμπ, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ και ανέλαβε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της οικογένειας Λοκ.

Ήταν 25 Μαΐου του 2020 όταν ο Ντέρεκ Σόβιν, Βετεράνος αστυνομικός στη Μινεάπολη, έβαλε το γόνατό του στον σβέρκο του Φλόιντ και συνέχισε να τον πιέζει επί σχεδόν δέκα λεπτά, αψηφώντας τους παριστάμενος και τον Αφροαμερικανό που τον εκλιπαρούσε καθώς αδυνατούσε να αναπνεύσει.

Σημειώνεται ότι το βίντεο δημοσιεύτηκε αυτή τη φορά, μία μέρα μετά τη δολοφονία, νωρίτερα από ό,τι σε προηγούμενα παρόμοια εγκλήματα, μετά πολιτικές πιέσεις και επιστολή προς τον δήμαρχο Τζέικομπ Φρέι και τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, Αμέλια Χόφμαν.