Πιστεύει ακράδαντα στη λευκή του υπεροχή. Περισσότερο απ’ ότι πιστεύει στον καπιταλισμό και την «ελεύθερη αγορά». Με κάθε μέτρο, ανήκει στην ακροδεξιά, συγγενής ιδεολογικός του ισπανικού Βοξ και της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, τους βαθείς δεσμούς του με την ακροδεξιά δεν τους κρύβει.  Στήριξε με κάθε δυνατό τρόπο το πραξικόπημα στη Βολιβία και. Στις πρόσφατες εκλογές του Περού, πήγε στη Λίμα για να στηρίξει την Κέικο Φουτζιμόρι «που είναι η μόνη που εγγυάται την δημοκρατία στο Περού, σε αντίθεση με τον Πέδρο Καστίγιο που είναι υπέρ της δικτατορίας και του κομμουνισμού». Άσε που «ο Καστίγιο είπε ότι η Βενεζουέλα έχει δημοκρατία, κι αν αυτό νομίζει ότι είναι δημοκρατία φανταστείτε τι περιμένει το Περού με πρόεδρο τον Καστίγιο», και αυτό κακοφάνηκε του Λεοπόλδου, που εμπλέκεται σε πραξικοπήματα, χρηματοδοτήσεις αντοφρονούντων, απόπειρες δολοφονίας αντιπάλων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος… Ο Λεοπόλδος Λόπεζ είναι, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία «κορυφαία φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα». Που δεν είχε ποτέ καμμία λαϊκή στήριξη για μεγαλύτερο αξίωμα από αυτό του δημάρχου της πλουσιότερης συνοικίας του Καράκας – δήμαρχος στο Κολωνάκι, σα να λέμε. 

Το πόσο λευκός και ευρωπαίος αισθάνεται το  δείχνει η πορεία του πατρός Λόπες – κι εδώ μάλλον δικαιώνεται η παροιμία περί του μήλου και της μηλιάς. 

Ο πατήρ Λόπες, Λεοπόλντο Λόπες Γκιλ, συστημικός ακροδεξιός δημοσιογράφος στη Βενεζουέλα, είναι σήμερα ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με την Ισπανική δεξιά, μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, της επιτροπής διμερών σχέσεων με τη Χιλή και της Ευρω-Λατινοαμερικάνικης Κοινοβουλευτικής επιτροπής συνεργασίας (δέσαμε). Κι όλα αυτά τα κατόρθωσε μόλις σε έξι χρόνια: το 2015 έλαβε την Ισπανική υπηκοότητα από το Μαριάνο Ραχόι και το 2019 έγινε ευρωβουλευτής, μια καθαρόαιμη ακροδεξιά αμερικανοκίνητη φωνή μες στο Ευρωκοινοβούλιο. Το χρονολόγιο της πορείας του είναι πραγματικά μια …απίστευτη σύμπτωση, αν κανείς βάλει τα γεγονότα στη σειρά και απέναντί τους τα όσα οι ΗΠΑ στήνουν στη Βενεζουέλα όλο αυτό το χρόνο. 

Η διασημότερη στιγμή του πατρός Λόπες στο ευρωκοινοβούλιο, πέραν της πλήρους στήριξης των πραξικοπηματιών της Βολιβίας αγκαλίτσα με το φασιστικό ισπανικό Βοξ, οφείλει να αναφερθεί, επίσης: ήταν όταν, επικεφαλής 15 ευρωβουλευτών της δεξιάς, ζητούσε από τον Χοσέπ Μπορέλ, τον Φλεβάρη του 2021, να ανακαλέσει τον πρέσβυ της ΕΕ στην Κούβα γιατί … τόλμησε «να αποστείλει επιστολή στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Το Μπάιντεν ζητώντας την άρση του αμερικάνικου εμπάργκο και την μη ανάμειξη στα εσωτερικά της Κούβας». Και αυτά, όπως έλεγαν, αποτελούν αποδείξεις των «κομμουνιστικών τάσεων» του πρέσβυ Αλμπέρτο Ναβάρο… Δε χρειάζεται εδώ να θυμίσουμε την πρόσφατη ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΟΗΕ για να καταλάβει κανείς περί ποίου φυράματος πρόκειται. 

 Από κει κρατάει η σκούφια του Λεοπόλντο Λόπες του νεώτερου, λοιπόν. Ο οποίος, μαζί με το κόμμα του, έγινε δεκτος στην Σοσιαλιστική Διεθνή του Γιωργάκη Παπανδρέου, με υπόδειξη του Φελιπε Γκονζάλεθ, του ισπανού σοσιαλιστή ηγέτη [αυθορμήτως, καλή ώρα, μου έρχεται να πω «Αντε και στης Χρυσής Αυγής, σοσιαλισταράδες μου!|»].

 Είναι προφανές ότι το Κόμμα του Λόπεζ έχει περισσότερα κοινά με τη Χρυσή Αυγή παρά με την παράδοση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Όμως, τίποτε από τη δράση του, την πολιτική του ανυπαρξία, την διαφθορά που υπηρέτησε και την ακροδεξιά του τοποθέτηση δεν έχουν σημασία μπροστά στον πόλεμο κατά των αριστερών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής. 

Ποιός είναι λοιπόν ο Λεοπόλδος ο νεώτερος, υιός του Λεοπόλδου του κομμουνιστοφάγου και καλεσμένος του Γιωργάκη, που ήρθε να μας διδάξει …δημοκρατία στη γη που τη γέννησε, όπως είθισται να μας λένε; 

Ακροδεξιός πολιτικός της Βενεζουέλας, πρώην δήμαρχος της περιοχής των πλουσίων, πρώην υποψήφιος για την προεδρία ενώ ήταν καταδικασμένος για διαφθορά, με δεδομένες και αποδεδειγμένες τις σχέσεις του με τη CIA, από τα φοιτητικά του χρόνια στην Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ, όπως απέδειξε παλαιότερα καναδός δημοσιογράφος, και κεντρικό του προσόν την clean cut φυσιογνωμία. Ιδεολογικός «μπαμπάς» του Γουαϊδό και υποστηρικτής κάθε δεξιάς απολυταρχίας στη Λατινική Αμερική. Με προσωπικές σχέσεις με το διαβόητο στρατηγό Πετρέους και την στρατιωτική αναλύτρια Πώλα Μπρόντγουελ. Από το 2002 αποτελεί αγαπημένο παιδί του Διεθνούς Ινστιτούτου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ και «ταξιδεύει συχνά» για «επαφές» με τον πιο δεξιό πυρήνα των πιο δεξιών εξ αυτών. Ήταν η ίδια εποχή (1998- 2001) που το ίδρυμα της μητέρας του, Promero Justicia, Πρώτα Δικαιοσύνη, ελάμβανε τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις από την Πετρελαϊκή της Βενεζουέλας, που αγωνιζόταν να μην «γίνει κόκκινη», όπως ήθελε ο Τσάβες. Η μητέρα του ήταν υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Πετρελαϊκής και ο Λεοπόλδος σύμβουλός της… Ήταν η ίδια εποχή (2002) που ο Λεοπόλδος μαζί με έτερους αντιπολιτευόμενους προσπάθησε να καταλάβει το Μέγαρο Μιραφιόρες, και μετείχε στο πραξικόπημα κατά του Ούγο Τσάβες, που κόστισε δεκάδες ζωές και κινητοποίησε όλο το λαό της Βενεζουέλας. Πρωταγωνίστησε μάλιστα στο λυντσαρισμα του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Ραμόν Ροντρίγκες Τσασίν – γλίτωσε τη φυλακή χάρη στην αμνηστία που έδωσε στους εμπλεκόμενους το 2007 ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες. Ομοίως, το 2004, υπήρξε εκ των ηγετών των κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων κατά του Τσάβες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, είναι γνωστές και αποδεδειγμένες και οι σχέσεις του με την διαβόητη Όπους Ντέι, και μάλιστα το πιο σκληροπυρηνικό της κομμάτι, την οργάνωση δεξιών και ακροδεξιών λαϊκών ρωμαιοκαθολικών Tradición, Familia y Propiedad (TFP), κοινώς Παράδοση, Οικογένεια και Ιδιοκτησία, που φτιάχτηκε για να εξαφανίσει όλες τις προοδευτικές φωνές και πρώτες πρώτες όσες συνδέονται με την Θεολογία της Απελευθέρωσης – είναι γνωστές οι υποψίες ότι εμπλέκεται και στο σχεδιασμό δολοφονίας του Καμίλο Τόρρες Ρεστρέπο, ενώ θεωρείται ότι βρίσκονταν και πίσω από την επίθεση κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στο Καράκας, το 1984 – και απαγορεύτηκε και δικάστηκε γι’ αυτό στη Βενεζουέλα, αν και τα στοιχεία που προέκυψαν δεν επέτρεψαν την καταδίκη της στη δίκη του 1986.

Στην σχέση του Λεοπόλντο Λόπες με την Tradición, Familia y Propiedad οφείλονται και οι δεσμοί του με τον διαβόητο ακροδεξιό χριστιανοφασίστα πραξικοπηματία της Βολιβίας, Λουις Φερνάντο Καμάτσο. Δεν αρκούσαν οι απόπειρες πραξικοπήματος που κινητοποίησε, καθοδήγησε ή έστησε στη Βενεζουέλα, ο Λεοπόλντο Λόπες έχει σχέσεις και μάλιστα στενές με κάθε δεξιά κυβέρνηση και κάθε δεξιό πραξικοπηματία στη Λατινική Αμερική. 

Η πολιτική θέση στην οποία εξελέγη ο Λόπες, και από κει εκτοξεύθηκε σε διεθνές αστέρι της ακροδεξιάς και των βαριδιών της μεταποικιοκρατίας, ήταν αυτή του δημάρχου του Τσακάο, του προαστείου των πλουσίων στο Καράκας. Την περίοδο που διετέλεσε δήμαρχος, από το 2000 ως το 2008, πέρα από την εμπλοκή του σε κάθε απόπειρα ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης, κατηγορήθηκε και για οικονομικές ατασθαλίες, που οδήγησαν στην δικαστική απόφαση για άρση του δικαιώματος του στο εκλέγεσθαι. Παρ’ όλα αυτά, το 2011 αποφάσισε να κατέβη έτσι και αλλοιώς υποψήφιος για την προεδρία, οπότε και έλαβε τα τρία τοις εκατό της ψήφου των Βενεζουελάνων. Την περίοδο αυτή, σχετίζεται στενά με τον, γνωστό και μη εξαιρετέο, κολομβιανό πρώην πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε. 

Ο θάνατος του Ούγο Τσάβες, που οι ΗΠΑ είδαν σαν την νέα μεγάλη τους ευκαιρία στη Βενεζουέλα, τον έφερε και πάλι στο προσκήνιο, ως υποκινητή διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων και πραξικοπημάτων (τα ίδια Λεοπολδάκι μου…). «Συνεχίστε μέχρι να τους διώξουμε», ήταν η έκκλησή του στους δεξιούς, μέρος του περίφημου σχεδίου Λα Σολίδα. Οι νέες κατηγορίες περιελάμβαναν τα εγκλήματα της ηθικής αυτουργίας στην καταστροφή δημόσιας περιουσίας, εμπρησμού και συνωμοσίας, για τα οποία καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή, το 2015, που μετατράπηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό για λόγους υγείας το 2017. Από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες αυτής της περιόδου, οι καταγγελίες της συζύγου του ότι τον σκότωσαν στη φυλακή, που πήραν διεθνή διάσταση, μέχρι να βγει βίντεο του ιδίου που διέψευδε… 

Και, βεβαίως, ήταν στέλεχος στην οργάνωση και εκτέλεση της αποτυχημένης Επιχείρησης Γεδεών, του «μικρού κόλπου των χοίρων», όπως την λένε οι ντόπιοι, κατά την οποία με την συνεργασία «μισθοφόρων» πρώην ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και Βενεζουελάνων των ΗΠΑ, έγινε απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα μάλιστα με την Γουωλ Στρητ Τζέρναλ ο Λόπες ήταν o βασικός εγκέφαλος πίσω από την Επιχείρηση και διαχειριστής εκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, όλος ο σχεδιασμός έγινε στην Κολομβία, το «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής», που αποτελεί φωλιά και των ακροδεξιών της Βενεζουέλας. Καταφύγιο και διαφυγή στον Λόπες προσέφερε η Ισπανία, ας σημειωθεί. Αυτή που τον έχρισε και σοσιαλιστή. 

Κερασάκι στην τούρτα: κάτι ακούγεται για εμπλοκή του και στην πρόσφατη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής. Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται…