Το γλωσσικό ολίσθημα έγινε χθες, Τετάρτη, σε μια εκδήλωση στο Ντάλας όταν στη διάρκεια της ομιλίας του επέκρινε το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας.

«Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη Ρωσία και η απόφαση ενός άνδρα να ξεκινάει μια απολύτως αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ», είπε ο Μπους, αλλά στη συνέχεια το διόρθωσε κουνώντας το κεφάλι του και λέγοντας: «Εννοώ στην Ουκρανία».

Επειτα αστειεύτηκε και απέδωσε το λάθος στην ηλικία του προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Το 2003, όταν ο Μπους ήταν πρόεδρος, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν μιας εισβολής στο Ιράκ με πρόσχημα την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσέιν, τα οποία ωστόσο δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό πολλών περισσότερων.

Το βίντεο με το λεκτικό σφάλμα του Μπους έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνοντας πάνω από τρία εκατομμύρια θεάσεις μόνο στο Twitter από τη στιγμή που ανέβασε το στιγμιότυπο ένας δημοσιογράφος της Dallas News.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνέκρινε επίσης τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας, από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το γλωσσικό ολίσθημα του Μπους, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε πολλά σχόλια στο Twitter. Μεταξύ των χρηστών που αντέδρασαν ήταν ο παρουσιαστής του δικτύου του NBC, Mehdi Hasan, ο οποίος έγραψε: «Δεν γελάω και υποθέτω, ούτε οι οικογένειες των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και των εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών που πέθαναν σε αυτόν τον πόλεμο».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Τζορτζ Μπους είχε δίκιο», έγραψε κάποιος άλλος.