Θα μιλήσουν οι Ακρίτας Καϊδατζής, Επ. Καθηγητής του ΑΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου Ο συνταγματισμός του Eικοσιένα, η Άννα Καρακατσούλη, Αν. Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού στο ΕΚΠΑ και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου Μαχητές της ελευθερίας: Η ελληνική επανάσταση στη διεθνική της διάσταση
και ο Μάριος Χατζόπουλος Ιστορικός, διδάσκων στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου Από την Ανάσταση στην Επανάσταση, που μεταφράστηκε από τα αγγλικά και δημοσιεύτηκε σε μορφή ebook στην ιστοσελίδα του διεθνούς συνεδρίου 1821: Η γνωστή-άγνωστη Επανάσταση. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κορίνα Βασιλοπούλου.

Στη πρόσκληση της εκδήλωσης αναφέρεται πως «Βλέπουμε την επανάσταση όχι μόνο σαν την μεγάλη αναταραχή που διασπά το καταπιεστικό συνεχές του χρόνου (και υπόσχεται να φέρει τον κόσμο ανάποδα) αλλά και ως έναν διαρκή εμφύλιο πόλεμο. Έναν πόλεμο που στις περισσότερες επαναστάσεις τον κερδίζουν οι πιο ισχυροί, οι περισσότερο αμοραλιστές, οι πιο μηχανορράφοι και οι γραφειοκράτες, συνήθως αυτοί που ονομάζουμε αντεπαναστάτες. Η επανάσταση ηττάται πρώτα στο εσωτερικό της. Ηττάται ακόμα και όταν θριαμβεύει. Το δίλημμα κάθε εξέγερσης, «θα γίνει μνήμη ή θα γίνει κράτος;», παραμένει μια διαχρονική αλήθεια των επαναστάσεων. Γράψαμε, λοιπόν, αυτό το βιβλίο για να μιλήσουμε για τους «ηττημένους», για αυτούς τους απλούς ανθρώπους που συγκροτούν την αδιαμόρφωτη κουρελαρία της λαϊκής παράταξης του 1821, γι’ αυτούς που πολέμησαν κόντρα στους Οθωμανούς, αλλά συγκρούστηκαν και με τους ντόπιους άρχοντες για τη γη και την ελευθερία, γι’ αυτούς τους λαϊκούς αγωνιστές, τους κλέφτες, τους άτακτους και τους ναύτες, τους χωρικούς και τους βοσκούς, που πήραν τα καριοφίλια και που το ελληνικό κράτος φυλάκισε, εξαπάτησε, καταδίκασε στη φτώχεια, λεηλάτησε τη ζωή και τη γη τους, για να τους αφήσει τελικά πένητες στις νέες του ερημιές».