Με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων και ποσοστό άνω του 54%, ο Λουίς Αρσέ είναι με βεβαιότητα ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας. Τα ποσοστά, μάλιστα, που συγκέντρωσε στην Κοτσαμπάμπα, παραδοσιακά προπύργιο του κόμματός του, στο Ορουρο από όπου κατάγεται ο Έβο Μοράλες και στην πρωτεύουσα Λα Παζ, ξεπερνούν το 60%.

Ηδη οι συνεντεύξεις και ανακοινώσεις του νέου προέδρου της χώρας, αφορούν στις πρώτες του κινήσεις, μόλις αναλάβει καθήκοντα. Πρώτα του βήματα, όπως είπε, είναι η αποκατάσταση των διεθνών σχέσεων που κατέστρεψε η πολιτική των πραξικοπηματιών, με πρώτες αυτές με τη Βενεζουέλα και την Κούβα, και η εύρεση «στρατηγικού εταίρου» για την εκμετάλλευση του λιθίου της Βολιβίας, που «μέσα στην ερχόμενη πενταετία αναμένεται να φέρει πάνω από πέντε δοσεκατομμύρια δολλάρια» στα ταμεία της χώρας, ενώ σε ερώτηση του Ρώυτερς, αν θα καταφύγει στο ΔΝΤ για δάνειο ώστε να ορθοποδήσει η οικονομία, που κατέστρεψαν οι πραξικοπηματίες, απάντησε κατηγορηματικά Οχι.

«Θα αποκαταστήσουμε όλες μας τις διεθνείς σχέσεις. Αυτή η κυβέρνηση [της Ανιές] έδρασε πολύ ιδεολογικά, αποστερώντας από τον Βολιβιανό λαό την πρόσβαση στα Κουβανικά φάρμακα, τα Ρωσικά φάρμακα, την πρόοδο στη σχέση με την Κίνα. Εξαιτίας ενός ξεκάθαρου ιδεολογήματος, εξέθεσαν τον πληθυσμό μας σε αχρείαστους κινδύνους», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Μοράλες, τονίζοντας ότι «στην οικονομία έχουμε σχέδιο που έχει πετύχει και αυτό θα συνεχίσουμε».

Σε ερώτηση αν «όλες οι διεθνείς σχέσεις» σημαίνουν και διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ – οι οποίες είχαν διακοπεί επί κυβερνήσεων Μοράλες – ο Λουίς Αρσέ απάντησε ότι «επιθυμεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, αρκεί να αντιμετωπίζουν τη Βολιβία ως ίση τους».

Η αναφορά του νέου προέδρου της Βολιβίας στην Κίνα είναι πιθανή ένδειξη περί ποιού «στρατηγικού εταίρου» αναφέρεται στο θέμα του λιθίου.

Εν τω μεταξύ, σειρά μέσων αποδίδουν την νίκη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (Movimiento al Sosialismo, MAS) στην πανδημία και το κοινωνικό χάσμα που επέφερε, και εκφράζουν την άποψη ότι η πανδημία θα στρέψει και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής προς ένα νέο «ροζ κύμα», καθώς ανέδειξε βασικά προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος. Μέσα στον επόμενο χρόνο καλούνται να εκλέξουν νέους προέδρους η Χιλή, το Περού, ο Ισημερινός, η Ονδούρα και η Νικαράγουα.