Με αυτή του την κίνηση του ξεκινάει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM). Κατά πάσα πιθανότητα ο νέος πρόεδρος του SDSM θα διαδεχθεί τον Ζάεφ και στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας καθώς ο Ζάεφ αναμένεται να παραιτηθεί σύντομα και από τη θέση του πρωθυπουργού, ιδίως μετά τη συντριπτική ήττα στις δημοτικές εκλογές.

Η Κεντρική Επιτροπή του SDSM αποδέχτηκε την παραίτηση του και αποφάσισε οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ είχε αναβάλει την παραίτησή του λόγω της τραγωδίας με δεκάδες νεκρούς που απανθρακώθηκαν σε πούλμαν επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του 47χρονου Ζάεφ, ο επόμενος επικεφαλής του κόμματός του θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες τις διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Εναλλακτική» προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον συνασπισμό.

Με τη σειρά του το προεδρείο του «Εναλλακτική», εξουσιοδότησε τον αρχηγό του, τον Αφρίμ Γκάσι, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του SDSM για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει επίσης το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα.

Για να ανακτηθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρωθεί η θητεία της παρούσας κυβέρνησης με διαφορετικό σχήμα, κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος. Η θητεία της παρούσα κυβέρνησης λήγει σε δυόμιση χρόνια.

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος «BESA» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή: στηρίζεται μόνο από 59 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί στο σύνολό της η Βουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του SDSM, Μπογκτάνκα Κούζεσκα, η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί στηρίζεται στην παρούσα φάση από 61 βουλευτές. Η Κούζεσκα δεν διευκρίνισε πώς, με τη στήριξη βουλευτών, η κυβέρνηση διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το αλβανικό κόμμα “Εναλλακτική”, για το οποίο διαβουλεύονται να συμμετάσχει στο κυβερνητικό συνασπισμό, διαθέτει τέσσερις βουλευτές.

Μέχρι στιγμής, η δεξιά βορειομακεδονική αντιπολίτευση του επίδοξου πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις 61 ψήφους που χρειάζονταν για να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού.