Η Σερβία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προϋπόθεση για την ένταξη είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 αλλά το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί σερβική επαρχία.

«Η Σερβία είναι νομικά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, το Κόσοβο για μένα δεν έχει υπόσταση ανεξάρτητου κράτους και δεν θέλω να συνάψω διεθνείς συμφωνίες με τη “Δημοκρατία του Κοσόβου”» ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βελιγράδι. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Σερβία αποδέχεται το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και θα εργαστεί για την υλοποίηση του.

Ο Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι συμφώνησαν να εφαρμόσουν βήματα εξομάλυνσης σε συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ σε ένα θέρετρο στη Βόρεια Μακεδονία το Σάββατο, αν και κανένα έγγραφο δεν υπογράφηκε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Κούρτι είπε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει “ντε φάκτο αναγνώριση”.

Σύμφωνα με την προφορική συμφωνία τους, το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύτηκε να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές με Σερβική πλειοψηφία, ενώ η Σερβία συμφώνησε να μην εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.